Френските и германските туристи обръщат гръб на Великобритания след Brexit

Френските и германските туристи обръщат гръб на Великобритания след  Brexit
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.04.2023
  • Share:

Френските и германските туристи започват да избягват Обединеното кралство, поради ограниченията след Брекзит за пътуване с лични карти. Откакто мерките срещу Covid приключиха в Европа миналата година, туризмът започна да се възстановява, но има все повече признаци, че значителен брой французи и германци – два от най-големите пазари за туризъм в Обединеното кралство – стоят настрана.
От октомври 2021 г. гражданите на ЕС имат нужда от паспорт, за да влязат в Обединеното кралство. Преди те можеха да използват лични карти, но по-малко от половината население на Франция и Германия притежават валиден паспорт. Хората, които управляват туристически атракции и бизнес в Обединеното кралство, казват, че въпреки че американците са се върнали в големи количества, французите и германците не са.
Правителството на Джърси е толкова загрижено, че миналия месец обяви пилотен проект, позволяващ на френските граждани да показват личните си карти при еднодневни екскурзии до острова. Тази година пешеходните обиколки в Оксфордшир, значителна част от туристическата пътека за чуждестранни посетители, имат резервации от Франция и Германия на половината от нивата от 2019 г.
Броят на пътническите превозни средства, транспортирани през тунела под Ламанша през първите два месеца на 2023 г., е спаднал до 251 175 в сравнение с 314 497 през 2019 г.
Спадът не се свежда само до проблема с паспортите – Брекзит също разби възприятието на Великобритания като гостоприемна нация за туристите. Данните от Visit Britain и AINBI показват спад в това как французите и германците гледат на Обединеното кралство. През 2016 г. германците класираха Обединеното кралство като 7-то най-добро място за посещение, а французите го класираха на 9-то място. До 2022 г. Обединеното кралство падна съответно до 16-то и 14-о място.
Училищните групи са особено силно засегнати, защото ако едно или две деца в клас от 30 нямат паспорти, учителите ще изберат вместо това да пътуват до Ирландия или Малта за екскурзии по английски език. Деца с паспорти извън ЕС, като например бежанците, също ще се нуждаят от виза от £95, за да влязат в Обединеното кралство. Проучване на Tourism Alliance миналата година установи, че е имало 83% спад на учениците и студентите, посещаващи Обединеното кралство, което е довело до загуба на £875 милиона и 14 500 работни места. Миналия месец, когато Риши Сунак се срещна с Еманюел Макрон след обявяването на рамката от Уиндзор, лидерите обявиха, че Франция и Обединеното кралство ще разширят възможностите за училищни пътувания.
Бизнесът е загрижен също за плановете за въвеждане на електронно разрешение за пътуване (ETA), което ще започне от октомври. Схемата, подобна на американската система Esta, ще означава, че дори туристи, които не се нуждаят от виза, ще трябва да плащат за цифрово разрешително.
Ричард Тумер, изпълнителен директор на Туристическия алианс, каза, че цените за ETA трябва да се определят на разумно ниво. „Наистина трябва да погледнем отново нашите високи разходи за визи. Европейските лични карти, които вече не се приемат на границата на Обединеното кралство, са значителна пречка за някои пътници, особено училищни групи, но се надяваме, че скоро ще видим известно движение по този въпрос, особено за пътуващите до и от Франция" каза той.

Станете почитател на Класа