Мегадонор на съдия Кларънс Томас събира сувенири на Хитлер

Мегадонор на съдия Кларънс Томас събира сувенири на Хитлер
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.04.2023
  • Share:

Републиканският мегадарител Харлан Кроу, чиито подаръци на съдията от върховния съд Кларънс Томас попаднаха в светлината на прожекторите, има частна колекция, включваща градина със статуи на диктатори, включително Мусолини и Сталин; нацистки сувенири; и картини, включително две творби на Адолф Хитлер, съобщава Washingtonian. „Все още не мога да превъзмогна колекцията от нацистки сувенири. Би било полезно някой да обясни значението на всички елементи. Без този контекст някак просто се задъхвате, когато влезете в стаята", цитира Washingtonian анонимен източник относно посещението в дома на Кроу в Тексас.
Картина на Томас и Кроу, които пушат пури в компания с десния активист Леонард Лео, беше включена в експлозивен доклад на ProPublica, описващ пищните подаръци на Кроу за Томас в продължение на повече от 25 години. ProPublica също описва пътувания с частни самолети и яхти и престои в луксозни курорти.
В рядко изявление Томас каза, че е бил посъветван, че „подобно лично гостоприемство не трябва да се декларира съгласно федералните правила. Старая се да следвам този съвет през целия си мандат и винаги съм се стремял да спазвам насоките за разкриване на информация."
Критиците казват, че " Томас ясно е нарушил закона относно декларирането на подаръци. " Washington Post отбеляза, че Томас е декларирал само два от 2004 г.
Кроу отрече да е обсъждал или да се е опитвал да повлияе на съда чрез приятелството си с Томас и съпругата му, крайнодесният активист Джини Томас. Критиците поставиха това под съмнение, предвид мястото на Кроу в борда на American Enterprise Institute, десен мозъчен тръст, който редовно изпраща бележки „на добра воля" в съда.
Томас е старшият консерватор в съд, доминиран от консерватори, който издаде противоречиви решения, включително Добс срещу Джаксън, което миналата година премахна федералното право на аборт.
Но импийчмънтът и отстраняването му са много малко вероятни. Съдиите от Върховния съд ефективно управляват себе си. Само един съдия някога е бил импийчнат през 1804 г., преди да бъде оправдан. Републиканците държат Камарата, където ще започне импийчмънтът.
И все пак новините за крайнодесните сувенири на Кроу изглежда трябваше да допринесат за смущението на Томас – може би отчасти защото Томас е написал, че аргументите за правата на абортите произтичат от теориите за евгениката, подкрепяни от Хитлер и нацистите.

Станете почитател на Класа