"Велт": Голяма измама с обещаните от Брюксел 1 млн. снаряда за Украйна

"Велт": Голяма измама с обещаните от Брюксел 1 млн. снаряда за Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.04.2023
  • Share:

Военни кръгове в Брюксел поставят под въпрос изпълнението на плана, според който ЕС трябва да прехвърли на Украйна един милион 155-милиметрови снаряди, съобщава германският вестник Welt am Sonntag.

 

 

Според информацията на изданието въпросът се отнася до плана, съгласно който 17 държави-членки на ЕС, заедно с Норвегия, искат да прехвърлят боеприпасите на Киев през следващите 12 месеца.

Армиите на тези държави трябва да изпратят боеприпасите от своите запаси и да бъдат възстановени със средства от ЕС. За тази цел са отпуснати един милиард евро, а ЕС планира да отпусне още един милиард евро за съвместно закупуване на нови боеприпаси, се казва в доклада.

Но осведомени лица "се съмняват, че планът ще проработи": 

"Във военните кръгове в Брюксел казват, че едва ли ще се съберат един милион снаряда. Поне не в рамките на една година", подчертава вестникът.

Преговорите между страните са трудни, а и съществува въпросът за "авторитета, суетата и националния интерес". Според информацията някои страни от ЕС искат да поръчват артилерийски снаряди чрез Европейската агенция по отбрана (EDA), докато други се противопоставят на това.

Най-чувствителният въпрос обаче е възможността за закупуване на снарядите от страни извън Европа:

Например срещу такъв сценарий се противопоставя Франция, която би предпочела собствената ѝ отбранителна индустрия да получава поръчките, докато Гърция и Кипър се опасяват, че поръчките ще отидат при турски производители.

Още през пролетта на миналата година Москва изпрати нота до страните от НАТО във връзка с оръжейните доставки за киевските власти. Външният министър Сергей Лавров заяви, че всяка доставка на военно оборудване за Украйна ще бъде легитимна цел за руската армия.

Според него САЩ и алиансът са пряко въвлечени в конфликта - не само като прехвърлят оръжия, но и като обучават персонал във Великобритания, Германия, Италия и други страни.

Станете почитател на Класа