Ердоган ще даде урок на САЩ. До какво води скандалът между Анкара и Вашингтон?

Ердоган ще даде урок на САЩ. До какво води скандалът между Анкара и Вашингтон?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    06.04.2023
  • Сподели:

Има нова криза в отношенията между САЩ и Турция. Президентът Ердоган разкритикува поведението на американския посланик в Анкара, обещавайки урок за Вашингтон. За предизборното напрежение в Турция - в материала.

 

 

Сериозен съперник

Изборите са насрочени за 14 май. Реджеп Тайип Ердоган се кандидатира за трети президентски мандат.

Ситуацията за държавния глава е по-неблагоприятна от последния път. Сривът на националната валута и опустошителното земетресение, взело над 50 хиляди жертви, се отразиха зле на рейтинга на Ердоган и управляващата коалиция в парламента.

В същото време турската опозиция се консолидира. Представителите на шестте опозиционни на президента движения след дълги консултации се съгласиха да издигнат единен кандидат.

Това беше Кемал Калъчдароглу, лидер на Републиканската народна партия, пет години по-възрастен от Ердоган, с впечатляващ политически опит. През 2002 г. получава депутатски мандат, седем години по-късно се кандидатира за поста кмет на Истанбул. Тогава изборите бяха загубени, но спечели подкрепата на почти 37% от избирателите.

В зависимост от разликата в проучванията на общественото мнение опозиционерът е почти колкото президента, а понякога го превъзхожда с почти десет процента. Такава популярност на основния съперник на Ердоган не убягна от вниманието на САЩ.

Недипломатично посещение

Наскоро американският посланик в Анкара Джефри Флейк се срещна с Калъчдароглу по негова инициатива. Подробности от разговора не бяха оповестени, но самите подобни контакти бяха достатъчни, за недоволството на Ердоган.

"Трябва да дадем урок на Америка на тези избори. Посланикът на Джо Байдън е на гости при Бай Кемал. Засрамете се, мислете с главата си", обърна се турският лидер към дипломата. "Вие сте посланик. Вашият събеседник тук е президентът. Попитайте за среща? Нашите врати за Флейк са затворени, той вече няма да може да влезе. Защо? Нека знае мястото си“, допълни той.

Флейк е на позицията от малко повече от година, от януари 2022 г. Назначаването му дойде на неблагоприятен фон. Отношенията между Вашингтон и Анкара дотогава се влошиха поради покупката на Ердоган на руски ПВО системи С-400 и последвалото изключване на Турция от ръководените от САЩ програми на НАТО. Сега съдбата на посланика е под въпрос.

Досега Ердоган успява само да заплаши, че няма да почете Флейк със срещи. Но според Виенската конвенция за дипломатическите отношения Анкара може по всяко време да обяви посланика за персона нон грата, без да обяснява решението. При тези условия Щатите ще трябва да отзоват служителя, в противен случай той ще загуби имунитет.

Демонизиране на противниците

Паралелно с критиките на Анкара към Вашингтон има и натиск върху Калъчдароглу. Наскоро той попадна в центъра на поредния скандал.

На една от снимките, публикувани в медиите, се вижда, че политикът стои с ботуши върху мюсюлманско молитвено килимче. Според Калъчдароглу той просто не е забелязал грешното движение поради бързането преди заснемането. Пресата припомня, че опозореният турски проповедник Фетхуллах Гюлен вече е попадал в подобна ситуация. Именно той и основаната от него властова организация бяха обвинени в опит за преврат през 2016 г.

Експертите наричат Гюлен личен и основен враг на Ердоган. Сега, по аналогия, Калъчдароглу, който е нарушил ислямските традиции, има риск да стане такъв.

Фахретин Алтън, директорът по връзки с обществеността на Ердоган, беше един от първите, които реагираха на неправомерното поведение на политика: той публикува кратко видео, в което президентът рецитира откъс от стихотворение за молитвено килимче. По-късно държавният глава говори на митинга. Демонстрирайки молитвата пред публиката и не назовавайки имена, той отново недвусмислено разкритикува опонентите си: "Това молитвено килимче не е за ходене с обувки. Дай Боже на 15 май ще отслужим върху него благодарствен молебен".

Вероятни сценарии

Експертите са съгласни, че дейността на турския лидер е свързана с двусмислената предизборна ситуация.

Владимир Василев, главен изследовател в Института за изследване на САЩ и Канада на РАН, подчертава, че контакти като срещата между американския посланик и турския кандидат показват, че Щатите наистина залагат на опозицията.

"Вашингтон признава, че Ердоган ще загуби. Това е предисторията на срещата между посланика и Калъчдароглу. Острата реакция на турския президент е съвсем разбираема. Ситуацията в страната е много тежка, особено в икономиката. Изглежда, че изборите ще се проведат на принципа „не е важно как гласуват, важно е как преброяват“, признава политологът.

„Дневният ред и стъпките на турското ръководство, разбира се, се определят от предстоящите избори“, подчертава Алексей Образцов, тюрколог.

Важно е също така, че паралелно с президентските избори в Турция ще се проведат парламентарни избори. Ако самият Ердоган е в относително благоприятна ситуация, то в партиен смисъл нещата са по-зле. Има риск управляващата коалиция да не спечели безусловна победа.

"Като опитен политик Ердоган се опитва да изравни ситуацията. Оттук и необходимостта от ярки, макар и двусмислени стъпки за повишаване на рейтингите", обяснява Образцов. Президентът играе срещу външни и вътрешни противници от съображения за сигурност, но, заключава експертът, третият му мандат все пак изглежда реален. Дискусиите са основно за това дали ще има нужда от втори тур.

В същото време, според Василиев, при не много убедителна победа на настоящия лидер не е изключена сериозна политическа криза с американско участие. В този случай опозицията най-вероятно ще обяви резултатите за невалидни и САЩ ще могат да се намесят по-активно - да организират кампания с обвинения във фалшификация, за да признаят не Ердоган за президент, а неговия съперник.

 

 

Ренат Абдулин, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа