"Драконът" атакува: Китай взе последното от Европа и едва ли ще го върне

"Драконът" атакува: Китай взе последното от Европа и едва ли ще го върне
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    06.04.2023
  • Сподели:

Според експерти след „ковид престоя“ повишените икономически апетити на Китай ще изстрелят цените на петрола и газа до нови висоти.

 

 

Това не предвещава нищо добро за Европа: поскъпналото гориво няма да е достатъчно за всички. Водещи търговци заявиха, че са готови да увеличат доставките от Русия, докато не бъдат "погълнати" от Пекин. Но изглежда, че суровините вече са разделени.

Излизане от зимен сън

През цялата минала година Европейският съюз се бореше с енергийната криза: запасявайки се от нефт и газ, опитвайки се да намали потреблението, да спести пари. Преживя зимата без особен шок, до голяма степен благодарение на Китай. Фабрики и заводи спряха в карантинираните градове, икономическият растеж се забави рязко - Китай значително намали вноса на енергийни ресурси.

Сега политиката на нулева толерантност е премахната. Производството се рестартира, строителството се засили, пътникопотокът и транспортът се увеличиха. Нефтопреработвателният сектор набира скорост. Експертите очакват увеличение на потреблението на суровини.

Анализатори описаха сценарий за "бърз растеж" за китайската икономика, базиран на възстановяването на индустрията чрез увеличени разходи за инфраструктура. „БВП ще добави 7% през 2023 г. и 5,5 процента през 2024 г.“, се казва в доклада на „Ууд Маккензи“.

„Отварянето“ на Китай след коронавируса ще бъде „най-големият двигател на търсенето“, казват експерти. Те изчисляват, че световното търсене на петрол ще се увеличи с 2,6 милиона барела на ден тази година, като Китай ще вземе един милион.

В очакване на дефицит

А Русия намалява доставките. Това означава, че ще има дефицит и котировките ще растат. През втората половина на годината - до 90 долара за барел.

Таванът на цените, въведен от Запада за руските суровини, не проработи. Въздействието на тавана на цените върху петрола и петролните продукти се оказа значително по-малко от очакваното поради сделки за замяна“, заявиха анализаторите на „Кеплер“.

Същото е положението и с газта. Пробивът на китайската икономика ще засили конкуренцията. Китай ще купува все повече и повече синьо гориво. Но възможностите на Европа, която изисква огромно количество ВПГ от алтернативни източници, ще намалеят. Напълването на хранилищата за следващата зима ще бъде много по-трудно.

Усвоени обеми

През януари-февруари Русия е на първо място по доставки за Китай, измествайки Саудитска Арабия, Катар и Туркменистан.

През миналата година 15,5 милиарда кубични метра са били изпомпвани в Китай чрез „Силата на Сибир“. За сравнение през 2020 г. обемите бяха 4,1. С изпълнението на проекта се предвижда обемите да се увеличават ежегодно до достигане на капацитет от 38 милиарда кубически метра до 2025 г.

„Китайският вектор“ включва два перспективни маршрута: от Далечния изток и през Монголия. По първия беше подписан договор за десет милиарда кубически метра годишно, вторият - за 50 милиарда - се разработва.

Китайската икономика е силно зависима от вноса на енергия: до 72% от петрола и 45% от газа идват от чужбина.

Обратен ефект

Русия няма от какво да се притеснява: отстъпката се компенсира от увеличените обеми.

Както съобщи министърът на енергетиката Николай Шулгинов в края на март, Москва успя напълно да преориентира износа и да избегне рецесия поради санкции.

Доставките за Индия са се увеличили 22 пъти. Китай закупи около 67 милиона тона петрол за една година - почти една трета от целия износ. От тях 40 милиона тона са дошли по тръбопроводи, 26 - по море. През 2023 г. китайците ще купуват още повече.

Освен това Москва се фокусира не само върху Азия, но и върху Африка, Латинска Америка и Близкия изток.

В резултат износът се е увеличил с 4% през 2022 г. Приходите на годишна база добавиха почти една четвърт и достигнаха 220 милиарда долара, което е близо до историческия максимум.

В Европа обаче трафикът по тръбопроводите е спаднал до най-ниското си ниво от средата на 80-те години (минус 50%). Тази година, предупреждава Международната агенция по енергетика, ще намалее с още 40% или ще спре напълно. Според „Евростат“ делът на Русия на европейския петролен пазар е спаднал от 31 на 4%.

Санкциите имаха малък ефект. Така през януари износът е намалял само със 160 хиляди барела на ден, въпреки че Западът очакваше да извади от пазара почти три милиона.

През второто тримесечие, според прогнозите на Международната агенция по енергетика, ще има дефицит на пазара. Драконът вдига глава, а горивото сякаш не стига за всички. Нова криза заплашва Европа през лятото.

 

 

 

Наталия Дембинская, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа