Тежки сражения в Бахмут, присъди за правата на човека срещу Русия

Тежки сражения в Бахмут, присъди за правата на човека срещу Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    06.04.2023
  • Share:

Според украински източници в източния украински град Бахмут е имало тежки боеве. Украинските войски отблъснаха поредица руски нападения в промишлената зона на Бахмут, използвайки артилерия и гранатомети, съобщи военното ръководство в Киев.

 

 

Въпреки огромния брой руски нападатели те не са успели да пробият защитната линия. По време на посещението си в Полша украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Украйна продължава да защитава Бахмут, въпреки че ситуацията там остава „много, много трудна". Украинските сили там биха могли да се изтеглят, ако има опасност да бъдат обкръжени от Русия.

По време на пътуването до Полша, където Селенски беше придружен от съпругата си Олена Селенска, Украйна получи нови обещания за военно и икономическо сътрудничество от близкия си съюзник Полша. Полският президент Анджей Дуда заяви, че страната му е предала на Украйна четири изтребителя МиГ-29 съветски дизайн, че предаването на още четири е в ход и че за целта се подготвят още шест изтребителя.

Съветът на Европа регистрира повече открити съдебни решения срещу Русия в областта на правата на човека

Миналата година Европейският съд по правата на човека издаде 413 решения срещу Русия и 145 срещу Украйна. Общо той е постановил 1459 решения, които изискват от съответните държави членки да ги изпълнят. Благодарение на съдебните решения срещу Русия се наблюдава значително увеличение в общия брой решения в сравнение с предходните две години. Това сочи годишният доклад, публикуван в Страсбург от Комитета на министрите, който следи за изпълнението на съдебните решения.

Броят на неизпълнените съдебни решения в 46-те държави от Съвета на Европа нарасна допълнително до 6 112; 1 299 от тях са прецедентни дела. 880 дела бяха приключени през миналата година с изпълнение на съдебното решение. Съобщава се, че четири от десетте отворени дела (38%) се отнасят до Русия. Въпреки че страната беше изключена от Съвета на Европа на 16 март 2022 г. заради нападението срещу Украйна и престана да бъде страна по Европейската конвенция за правата на човека на 16 септември, тя трябва да продължи да изпълнява решенията на Съда по правата на човека съгласно международното право.

Други събития от вечерта:

Малък украински самолет е паднал в граничната руска Брянска област. Пилотът е задържан, предаде ТАСС, като се позова на Федералната служба за сигурност.

Пожарът, който избухна вечер в една от сградите на руското министерство на отбраната в столицата Москва, вече е потушен, предаде ТАСС, като се позова на министерството на извънредните ситуации. Няма пострадали хора. 

Испанската полиция съобщи, че е арестувала руснак и украинец за предполагаема контрабанда на отбранителни материали за Русия. Полицията заяви, че са били нарушени санкциите на ЕС. Двамата души са били заловени в страната, като моментът на ареста не се споменава. 
 

На свиканото от Русия заседание на Съвета за сигурност на ООН за Украйна представители на няколко държави напуснаха залата, когато с видеозапис в залата бе допуснат руският представител по правата на детето, който е издирван с международна заповед за арест. Мария Лвова-Белова осъди предполагаемата „дискредитираща кампания" срещу страната ѝ, след което представителите на САЩ, Обединеното кралство, Малта и Албания напуснаха залата.

 

Станете почитател на Класа