Foreign Policy: Европейските чиновници са в шок и ужас

Foreign Policy: Европейските чиновници са в шок и ужас
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    06.04.2023
  • Сподели:

Курсът, провъзгласен от Джо Байдън миналата година, основан на твърдото намерение да подкрепя Украйна „колкото е необходимо“, е под заплаха: в Съединените щати — и особено сред политическите опоненти на Байдън — има все по-шумни призиви да се забрави Киев и Щатите да се фокусират върху конфронтация с Китай, пише Foreign Policy. Според изданието, тъй като следващите президентски избори са точно зад ъгъла, тази перспектива все повече тревожи европейците.

 

 

Foreign Policy: Европейските чиновници са в шок и ужас

 

 

Откакто президентът на САЩ Джо Байдън обяви на миналогодишната среща на върха на НАТО в Мадрид, че Вашингтон и неговите съюзници ще помогнат на Украйна да се бори с руските войски „колкото е необходимо“, тази формула се превърна в основното мото, ръководещо европейската политика на администрацията на Байдън, пише Foreign Policy.

Междувременно, докато самият Байдън е „твърд поддръжник на трансатлантизма и отдавна насърчава демокрацията в Украйна“, фокусът на Америка постоянно се измества към конфронтацията с Китай, а президентските избори през 2024 г. са на прага. На този фон Европа все по-често си задава въпроса дали курсът за подкрепа на Украйна ще преживее президентството на Байдън, констатират наблюдателите на изданието.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа