The National Interest: Америка рискува отново да «изгуби» оръжието си, този път в Украйна

The National Interest: Америка рискува отново да «изгуби» оръжието си, този път в Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    06.04.2023
  • Сподели:

TNI: Оръжията, доставени на Украйна, вече се появиха на европейските нелегални пазари

След съветско-афганистанската война доставените от американците «Стингъри» «изчезнаха» и се озоваха «в погрешните ръце», пише TNI. Това не трябва да се повтаря в Украйна. Доставените там оръжия обаче вече се появиха в нелегалните пазари във Финландия, Швеция, Дания и Холандия.

 

 

The National Interest: Америка рискува отново да "изгуби" оръжието си, този път в Украйна

 

 

Превод от The National Interest, САЩ:

 

В края на Студената война Украйна се „прослави“ с незаконната търговия с оръжия от огромните съветски арсенали. От 1992 г. до 1998 г. страната «загуби» военна техника на стойност 32 милиарда долара поради кражби и нелегални продажби.

Европол заяви, че „разпространението на огнестрелни оръжия и експлозиви в Украйна може да доведе до увеличаване на незаконния трафик на огнестрелни оръжия и боеприпаси в ЕС чрез установени вече контрабандни маршрути и чрез онлайн платформи“.

Той добави, че заплахата може да се увеличи към края на конфликта. Оръжията, доставени на Украйна, вече изплуваха в нелегалните мрежи на Финландия, Швеция, Дания и Холандия.

САЩ трябва да увеличат броя на проверките на място. Досега, от началото на предоставянето на американска помощ, проверка са извършени само по отношение на 10% от оръжията с висока степен на опасност. Проверките се извършват от военния аташе и Службата за сътрудничество в областта на отбраната към посолството на САЩ в Киев.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа