На Запад се размечтаха за украинско-полски антируски съюз

На Запад се размечтаха за украинско-полски антируски съюз
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    06.04.2023
  • Сподели:

FP: Украйна и Полша трябва да се обединят в антируски съюз

Foreign Policy пише за несбъднатите мечти на Запада за създаването на полско-украински съюз. Авторът на статията е привлечен от единствената положителна страна на тази ненормална конструкция — нейната абсолютна враждебност и агресивност към Русия. Читателите не са съгласни: нито една от страните на тази фантомна идея не проявява интерес към нея.

 

 

Превод от Foreign Policy, САЩ:

 

На Запад се размечтаха за украинско-полски антируски съюз

 

 

Политическата конструкция, създадена преди почти 700 години, предлага решения за днешна Европа.

Аргументите в полза на открит политически съюз между двете страни се основават не на носталгия, а на общи интереси.

Днес Полша с добра европейска репутация е член на ЕС и НАТО, в същото време Украйна се стреми да се присъедини към двете организации — това малко се различава от Великото княжество от миналите векове, стремящо се да стане част от християнизирана Европа.

Дори ако битката на Украйна срещу Руссия завърши с победа, Киев трябва да проведе дълга борба за присъединяването си към ЕС, а да не говорим за получаването на надеждни гаранции за сигурност от САЩ.

Милитаризираната украинска нация, озлобена срещу ЕС заради неговото бездействие и огорчена от вероятното неудовлетворително завършване на войната с Русия лесно може да се превърне в хомот за Запада.

Вместо това си представете, че в края на военната фаза на конфликта Полша и Украйна формират обща федерална или конфедеративна държава, обединявайки своята външна и отбранителна политика и вкарвайки Украйна в ЕС и НАТО почти моментално. Полско-украинският съюз ще се превърне във втората по големина държава в ЕС и може би най-голямата военна сила, осигурявайки повече от адекватен противовес на френско-германския тандем — нещо, което силно липсва на ЕС след Brexit…

Коментари на читателите:

НР: Има един малък проблем — нито една от потенциалния «съюз» не е заинтересована от това.

jeffreys

Това е утопичната идея на бившия министър на отбраната на САЩ и «автор на Ирак» Доналд Ръмсфелд за създаването на някаква «Нова Европа».

JOSEZ

Полша три пъти изчезва от лицето на земята. Когато подобна идея завладя Пилсудски, той първо трябваше да изостави демокрацията и да премине към диктатура. По-късно нахлува в Литва. Ще се съгласи ли сега полският парламент на това? Проверете внимателно историята на Полша. Както и да се нарича — Речи Посполита или не — Полша винаги показва на света доста мрачна картина.

Да се ​​даде на Полша правото и отговорността да заповядва на Франция и Германия какво да правят е пълна глупост. Вижте какво е казва Чърчил за поляците в първата си книга с мемоари.

(През 1938 г. Уинстън Чърчил говори много безпристрастно за Полша и нейния политически елит:

„Героичните черти на характера на полския народ не бива да ни принуждават да си затваряме очите за тяхното безразсъдство и неблагодарност.“

И по-нататък:

„Най-смелите от смелите твърде често са били водени в Полша от най-гнусните от гнусните!»

Преди Втората световна война, заради многобройните териториални претенции към своите съседи, Полша бе наричана «хиената на Европа».

 

 

ПП

Станете почитател на Класа