Politico: ЕС промени тактиката си по антируските санкции

Politico: ЕС промени тактиката си по антируските санкции
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    02.03.2023
  • Сподели:

Politico: ЕС засилва акцента върху спазването на тези санкции, които не отговарят на очакванията

 

 

Politico: ЕС промени тактиката си по антируските санкции

 

 

Понастоящем ЕС засилва акцента повече върху прилагането на вече приетите санкции срещу Русия, които не донесоха желаните резултати за Брюксел, отколкото върху приемането на нови ограничения, пише вестник Politico.

„Брюксел прехвърля акцента си от приемането на нови санкции към спазването на вече съществуващите“, се казва в публикацията.

Според вестника дипломати от около 15 страни от ЕС твърдят, че налагането на ограничения върху поредни импортни стоки и ресурси би навредило на блока повече, отколкото на Русия. Става въпрос по-специално за торове, редкоземни елементи, титанови и уранови изделия.

«ЕС вече прие 10 пакета от санкции, които имаха по-малко въздействие, отколкото се надяваха лидерите на блока», пише изданието.

Отбелязва се, че стойността на износа на Русия за ЕС през 2022 г. се е увеличила, а руската отбранителна индустрия е заменила компонентите, попаднали под санкциите.

Западът засили санкционния натиск срещу Русия заради Украйна, което доведе до по-високи цени на електроенергията, горивата и храните в Европа и САЩ. Руският президент Владимир Путин по-рано заяви, че политиката на сдържане и отслабване на Русия е дългосрочна стратегия на Запада, а санкциите са нанесли сериозен удар на цялата световна икономика. Според него основната цел на Запада е да влоши живота на милиони хора по света. Руската федерация многократно заявява, че Русия ще реши всички проблеми, които Западът й създава.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа