iDNES.cz, Чехия: Край на доминирането на Запада

iDNES.cz, Чехия: Край на доминирането на Запада
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    02.03.2023
  • Сподели:

iDNES.cz: Конфликтът в Украйна разкри сериозната ограниченост на влиянието на САЩ върху света

 

 

iDNES.cz, Чехия: Край на доминирането на Запада

 

 

Конфликтът в Украйна разкри най-дълбокия разрив в света и разкри, че влиянието на Съединените щати в бързо променящия се световен ред е много ограничено, пише iDNES. Западното господство приключи.

„Глобалният Юг“ се отвърна от него, идва епохата на „постзападния“ световен ред.

Превод от iDNES.cz, Чехия:

Жалко, че проверяващите фактите, които проверяват всичко по света, не са разбрали, че „глобална коалиция в подкрепа на Украйна от Атлантическия до Тихия океан“, както наскоро се изрази Джо Байдън в Киев, всъщност е ограничена до Европа, САЩ, Канада, Япония и Южна Корея.

Главното, което стана ясно през годината на руската спецоперация в Украйна е, че «глобалният юг» обърна гръб на Запада. Същото направиха дори неговите съюзници, включително Бразилия, Индия, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Колумбия, Мароко и Южна Африка, както и длъжници като Африка.

Западът успя неочаквано да се сплоти срещу Русия, но парадоксално влиянието му в света намаля.

Това се посочва в проучване на Европейския съвет за международни отношения, направено въз основа на изследване на общественото мнение в петнадесет страни по света от известни експерти като Тимъти Гартън Аш, Иван Кръстев или Марк Ленард.

В проучването се казва, че населението на редица страни, за разлика от Запада, е убедено, че епохата след Студената война, когато САЩ и Западът доминираха, е приключила.

Конфликтът, макар и все още незавършен, разтърси из основи международния ред, ръководен от Запада. Според авторите резултатите от изследването дори навеждат на мисълта, че настъпва отдавна прогнозираната епоха на „постзападния“ световен ред.

Не е само югът.

Само 10% от американците, 7% от гражданите на ЕС и 4% от британците вярват в запазването на американската хегемония в света след десет години.

Както каза Гартън Аш, резултатите от проучването са „изключително отрезвяващи“.

От резултатите следва, че Югът се е влюбил в Русия и Китай и иска да размени Запада за тях.

Причината е, че независимо дали ни харесва или не, на Юга му е писнало от Запада и неговото господство.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа