Военните на САЩ - кръвници на ЧВК "Вагнер". Каква тайна пазеше Сирия дълги години?

Военните на САЩ - кръвници на ЧВК "Вагнер". Каква тайна пазеше Сирия дълги години?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.02.2023
  • Share:

Преди пет години кюрдите бяха близо до получаването на собствена земя за първи път в историята, и то каква! Пълна с нефт и газ. Но американците се намесиха. Те не само провалиха преговорите, те противопоставиха кюрдите и сирийците.

 

 

През февруари 2018 г. подразделенията на ЧВК Вагнер получиха задачата да поемат контрола върху участък от брега на Ефрат близо до Хашам в сирийската провинция Дейр ез-Зор и да отнемат завода за преработка на газ Коноко от проамериканските кюрди. Ето какво написа за това военният кореспондент на ВГТРК Александър Сладков в своя канал в Telegram:

"Бях свидетел на предварително събитие, което обещаваше да бъде световна сензация. Москва насърчава федерализацията на Сирия и се застъпваше за легализирането на Сирийски Кюрдистан", разказва той.

"Кюрдите за първи път в историята можеха да получат собствена земя!!! Преговорите бяха изключително трудни. Сменихме знамената, кюрдите и сирийците не искаха да виждат знамената си едно до друго, а страните подписаха документи без да се срещат, чрез руския генерал Поплавски. Но на следващия ден американците принудиха кюрдите да се оттеглят от договора! Кюрдите не дойдоха на втората среща", казва кореспондентът.

Той подчертава, че сме помирили народа на Сирия, доколкото сме могли. Но където са Щатите, има кръв. След това, докато бяха на кюрдския плацдарм, американците атакуваха щурмови самолети на ЧВК, използвайки „летящата батарея“ A130, хеликоптерна връзка Apache, дронове Reaper Predator и бомбардировачи B-52.

Американските военни са кръвници на ЧВК Вагнер. И в много отношения сега въпросът се решава на фронтовете на Украйна. Но какво да кажем за кюрдите? Водят ли се сега сензационните разговори?

Фото: Anas Alkharboutli/Globallookpress.com

Трябва ли да се преговаря с кюрдите?

В интервюто си за "Първи руски" експертът по Близкия изток и Кавказ Станислав Тарасов отбеляза, че Москва продължава да води диалог с кюрдите и Дамаск. Турция е косвено свързана с това.

"От време на време те отшумяват, после се възобновяват. Това се дължи на факта, че част от сирийските кюрди смятат за необходимо да си сътрудничат с Дамаск в борбата срещу ИД*", обяснява той.

"Някои от тях смятат, че е необходимо да се борят за автономия и създаване на кюрдска държавност в Сирия. Освен това, ако едната групировка заема привидно неутрална зона, то втората се ползва с пълната подкрепа на САЩ, чиито части са разположени на територията на Сирия", обясни събеседникът на "Цариград".

Американците използват кюрдите, за да ги убедят, че ги подкрепят в битката срещу джихадистите. Но те имат свои интереси в Сирия. В подкрепа на това Тарасов припомни как САЩ използваха триъгълника Турция-Сирия-Ирак, за да нахлуят на територията на Ирак през 2003 г.

"Те допринесоха за създаването на кюрдска автономия със столица в Ербил. И като цяло Ербил, ако погледнете неговите уебсайтове, посещения, контакти, нивото на обсъждане на проблемите, се държи почти като независима кюрдска държава", казва експертът.

"Ако се създаде някаква автономия на територията на Сирия, това ще стимулира сепаратистките движения в югоизточната част на Турция, където компактно живеят кюрдите. А Турция вижда в това заплаха за териториалната си цялост. В Западен Иран има не по-малко кюрди, отколкото в Ирак. А това ще допринесе и за раздробяването на Ирак, отбеляза експертът.

"Кюрдите са политически разнородна структура, с произтичащите от това проблеми. Но те действат в тандем в борбата за място под сирийското слънце", казва той.

"Кюрдите маневрират, влизат в контакти, затворени, открити, водят затворени преговори с турските власти. Естествено е. И всяка от страните се опитва да използва кюрдите в свои интереси за решаване на тактически цели. Подобно на кюрдите, те се опитват да решат част от проблемите си. И това е обичайна ситуация в Близкия изток“, обясни Тарасов.

Позицията на Москва

Русия признава кюрдските организации. Но ние действаме въз основа на принципа за запазване на териториалната цялост, подчерта Тарасов.

"В процеса от Астана ние осигурихме представителството на кюрдите, участие в сирийското уреждане. Но по-нататъшните контакти на кюрдите - зависят от Дамаск и Анкара", каза експертът.

"Защо призовахме Анкара и Дамаск да се договорят. Споразумението, подписано през 1998 г., което предвиждаше съвместно решаване на кюрдския въпрос, сега не работи. Това означава, че това дава възможност на сирийския президент Башар Асад, ако е необходимо, да разиграе кюрдската карта срещу турците", обясни той.

"Можеше (Асад) да обещае на кюрдите автономия и да ги привлече на своя страна. Но досега това не се е случило, - каза още събеседникът на Цариград.

Москва е в коалиция с други участници в този въпрос. Според Тарасов кюрдският фактор има сериозно геополитическо значение. Русия поддържа статуквото, тъй като става дума за нашите партньори – Турция и Иран. И разиграването на кюрдската карта може да дестабилизира ситуацията в тези страни.

"Последните събития в Иран и масовите демонстрации бяха пряко обвързани с етнически факти. Те се провеждат главно в кюрдските райони и в част от Ирански Азербайджан. Ситуацията е много тежка, ние се държим много внимателно. И ние поддържаме връзка с централните власти на Техеран, Дамаск и Анкара“, заключи Тарасов.

Каква е сложността на конфликта?

Друг събеседник на "Цариград", старши научен сътрудник в Центъра за арабски и ислямски изследвания към Института по изтокознание на Руската академия на науките Борис Долгов обясни ролята на кюрдския фактор в Близкия изток.

"Кюрдите са разделени хора. Според лидерите на кюрдското национално движение днес около 48 милиона техни представители живеят в Турция, Иран, Сирия и Ирак", обясни той.

"Най-радикалните от тези лидери призовават за кюрдска национална държава. Но какъв е проблемът? Че кюрдската национална структура, условно, ще бъде създадена на територията на тези държави, където те живеят. Което предизвиква безпокойство сред тези страни", - каза Долгов.

Кюрдите, живеещи в Северна Сирия, имат собствено правителство. Те включват представители на арабското население. Те не са подчинени на официален Дамаск, те се контролират от американците. САЩ се интересуват от разкъсването на Сирия.

"Сирийското ръководство многократно е заявявало, че смята кюрдското население за част от сирийския народ, това е абсолютно правилен подход", добавя експертът.

"Дамаск им даде право да използват своя език, да водят обучение на националния език, да създават свои национални организации, но в рамките на единна сирийска държава. Действията на американците са насочени срещу това. Тяхната политика е да разчленят Сирия, подчерта още той.

Анкара смята, че кюрдското национално движение, в частност ПКК, се държи агресивно. Турските власти я признаха за терористична организация и я забраниха на своя територия.

"В Турция имаше терористични атаки. Отговорността за тях беше възложена на представители на Работническата партия на Кюрдистан", каза още Долгов.

"След това Турция започна военна операция, бяха нанесени въздушни удари срещу кюрдските въоръжени формирования. Анкара мотивира действията си с това, че се опасява от проникване на терористични групировки на нейна територия. Които от своя страна имат контакти с кюрдските въоръжени групировки, подкрепяни от САЩ", отбелязва експертът.

На този фон се наблюдава тенденция към сближаване на позициите по кюрдския въпрос между Турция и Сирия и като цяло към подобряване на отношенията между Дамаск и Анкара. Действията на Русия остават насочени към запазване на суверенитета и териториалната цялост на сирийската държава.

По думите на Долгов има контакти между сирийската и турската страна на ниво МВнР и Министерство на отбраната. Но въпросът все още не е решен поради американската подкрепа за кюрдите.

 

 

Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа