ЕК очаква виновните за инцидентите спрямо българи в РСМ да бъдат съдени

ЕК очаква виновните за инцидентите спрямо българи в РСМ да бъдат съдени
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.02.2023
  • Share:

Вархей съобщи, че ЕК следи за спазването на договора между България и РСМ, също както и на Преспанското споразумение

 

Еврокомисарят по въпросите на съседството и разширяването на ЕС Оливер Вархей изрази днес очакване пред Европейския парламент задържаните за инцидентите от омраза срещу българите в Република Северна Македония (РСМ) да бъдат изправени на съд. Той заяви това в отговор на въпроси, зададени от български евродепутати.

Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) попита какво още може ЕК да направи за преодоляването на инерцията от миналото и на омразата в общественото говорене, в академичния свят, чрез политическите среди в РСМ, за да може да се подпомогне по-бързото присъединяване на тази държава към ЕС, което е в общ интерес.

Македонските българи, както всички други граждани, трябва да живеят в сигурност и спокойствие, да имат еднакви възможности за образование, кариерно развитие, както и да живеят в среда без дискриминация и омраза към тях, посочи той.

Ковачев поиска Вархей да потвърди, че комисията следи не само за промяна в македонската конституция, но и за изпълнение на двустранния договор между София и Скопие от 2017 г. и двата протокола, преди да започнат по същество преговорите с РСМ за присъединяване.

В случая с РСМ поставихме много ясни правила в преговорната рамка, които позволиха свикването на първата междуправителствена конференция, поясни еврокомисарят. Изискванията са ясни, необходими са добри съседски отношения. ЕК ще следи въпроса и тази година очакваме напредък. Наблюдавам събитията, разговарях с македонски граждани, които се самоопределят като българи. Правителството в Скопие не само е наясно, но и действа, за да изкорени всякаква омраза срещу българите. Извършителите бяха задържани, продължава следствието, надявам се да има дело в съда. Мисля, че това би следвало да бъде показателно за решимостта на властите в Скопие, добави той по повод случая с Християн Пендиков.

Вархей съобщи, че ЕК следи за спазването на договора между България и РСМ, също както и на Преспанското споразумение. По неговите думи докладът за напредъка на РСМ се очаква тази есен.

Александър Йорданов (ЕНП/СДС) заяви, че в Северна Македония от език на омразата се е преминало в нова фаза - към действия, породени от омраза.

Основното в Копенхагенските критерии е спазването на правата на човека, от десетилетия правата на българите в Северна Македония се нарушават убийствено, допълни той.

Йорданов попита дали ЕК ще предпиреме действия по последния инцидент на българо-македонската граница и дали и кога РСМ ще промени своята конституция, така че да даде права на българите. Той зададе също въпрос дали се следи за промяна на македонските учебници по история, в които от десетилетия се насаждат лъжи за българите, така че да отразят общоприетата от цяла Европа научна истина, предаде БТА.

Вархей отговори, че събитията от 4 февруари не са били "насърчаващи".

Надявах се на много повече - както бе решено от ръководствата на двете страни, да има общо отбелязване на датата. Надявам се да се получи догодина и да няма подобни събития по границата. Трябва да призная, че не е лесна задача за властите в Скопие да удържат спокойствието, ако има провокации по границите. Заедно ЕС трябва да изпрати посланието, че историята е обща и така трябва да бъде отбелязвана. Ще направим всичко по силите си за намаляване на напрежението. Надяваме се всички двустранни споразумения да бъдат изпълнени, допълни той по повод очакването за промяна на македонските учебници.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа