Румънската армия вдигна два изтребителя МиГ заради НЛО във въздушното пространство на страната

Румънската армия вдигна два изтребителя МиГ заради НЛО във въздушното пространство на страната
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.02.2023
  • Share:

По-рано Молдова затвори въздушното си пространство от 11:24 до 14:47 ч., "за да се гарантира безопасността и сигурността на гражданската авиация". Неофициалните обяснения бяха, че над страната е летял руски разузнавателен дрон

 

Малка въздушна цел, наподобяваща метеорологичен балон, е била засечена в 12:30 часа на височина от около 11 000 метра във въздушното пространство на Румъния, в югоизточната част на страната. Това съобщиха от Министерството на отбраната в Букурещ, като се позоваха на информация на системата за въздушно наблюдение на румънските военновъздушни сили.

Румънските власти са приложили всички стандартни процедури от момента на откриването на обекта. Два самолета МиГ-21 Лансър на румънските военновъздушни сили от бойната служба на въздушната полиция под командването на НАТО излетяха от 86-а авиобаза Фетещ около 12.40 ч. и се насочиха към района, където е докладвана въздушната цел.

Екипажите не са я засекли нито визуално, нито на бордовите радари. Самолетите са останали в района около 30 минути за пълно изясняване на въздушната обстановка, след което са се върнали в авиобазата.

“Румънските военновъздушни сили постоянно наблюдават, в сътрудничество със съюзническите сили, националното въздушно пространство и района в близост“, се казва в прессъобщение на Министерството на националната отбрана.

По-рано през деня Република Молдова временно затвори въздушното си пространство от 11:24 до 14:47 ч., "за да се гарантира безопасността и сигурността на гражданската авиация", съобщава Диджи24. Неофициалните обяснения бяха, че над страната е летял руски разузнавателен дрон.

 

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа