×

Message

Error while downloading file File not found on server

Ердоган: Изпращане на танкове в Киев не подпомага разрешаването на конфликта в Украйна

Ердоган: Изпращане на танкове в Киев не подпомага разрешаването на конфликта в Украйна
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    03.02.2023
  • Share:

Доставянето на Киев на оръжия, включително танкове, от страна на Запада няма да доведе до решение на конфликта в Украйна, каза турският президент Тайип Ердоган в телевизионно интервю за канала TRT. „Не мога да кажа, че вярвам, че изпращането на танкове е стъпка към разрешаването на украинския конфликт. Очакваме западните страни да подкрепят нашите призиви за преговори между Украйна и Русия" каза той.
Говорейки за натрупването на оръжейни доставки за Киев, Ердоган подчерта, че „тази рискована стъпка е особено изгодна за оръжейните барони".
Въпреки това генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че „доставките на оръжия за Украйна могат да създадат условия за договорно мирно решение в бъдеще".
На 25 януари САЩ обещаха да изпратят 31 танка M1 Abrams в Киев. В същия ден Германия потвърди, че ще прехвърли 14 танка Leopard 2A6 в Украйна и ще позволи на други страни да реекспортират тези бойни машини в Украйна. Според германския министър на отбраната Борис Писториус танковете Leopard 2 ще бъдат изпратени в Украйна "преди края на март". Норвегия, Словакия, Великобритания, Полша и Франция също се ангажираха да предоставят на Киев танкове западно производство. Киев очаква като първа партида да получи до 140 танка от 12 държави.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че напрежението около ситуацията в Украйна нараства поради решенията на Вашингтон и натиска на САЩ върху други страни.

Станете почитател на Класа