Япония и Холандия ще се присъединят към забраната за износ на технологии за Китай

Япония и Холандия ще се присъединят към забраната за износ на технологии за Китай
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    02.02.2023
  • Share:

Официален представител на Вашингтон направи най-директните коментари от американски власти до момента, като призна съществуването на сделка с Япония и Холандия, за налагане на нови ограничения върху износа на инструменти за производство на чипове в Китай.
„Не можем да говорим за сделката в момента. Но със сигурност можете да говорите с нашите приятели в Япония и Холандия", каза Дон Грейвс, заместник-секретар на отдела за търговия, в кулоарите на събитие във Вашингтон.
Bloomberg съобщи че споразумението е финализирано и запознати с въпроса, по-късно потвърдиха новината пред Reuters.
През октомври Съединените щати наложиха широки експортни ограничения върху доставките на инструменти за производство на чипове за Китай, опитвайки се да попречат на Пекин да разшири своята индустрия за чипове и да подобри военния си капацитет.
За да бъдат ефективни ограниченията, Вашингтон трябваше да включи Холандия и Япония, където се намират големите производители на чипове ASML и Tokyo Electron.
Министерството на търговията каза в имейл, че ще продължи приоритетно да координира контрола върху износа с чуждестранни съюзници. „Признаваме, че многостранният контрол е по-ефективен от едностранния контрол".
Длъжностни лица от Холандия и Япония бяха във Вашингтон, обсъждайки широк кръг от въпроси в разговорите, водени от съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан.
На въпрос дали е обсъждано споразумение за полупроводниците, президентът на САЩ Джо Байдън каза: „Да, говорихме за много неща, но голяма част от тях са поверителни".
Китайската полупроводникова индустрия се превърна в основна цел на американските експортни ограничения. Пекин инвестира пари в култивирането на местната си индустрия, но заводите му, все още силно разчитат на оборудване, произведено в чужбина. SMIC, най-голямата фабрика в Китай, произвежда чипове, които се използват в продукти за автомобилния сектор, устройства за интернет на нещата и някои смартфони. САЩ поставиха SMIC в списъка си с предприятия през 2020 г. – ефективно забранявайки на холандската фирма ASML да предоставя екстремни ултравиолетови литографски машини на SMIC.
YMTC е единственият играч в Китай на глобалния пазар на Nand памет – ултраконкурентен сектор, отдавна доминиран от шепа фирми от САЩ и Южна Корея. Той проектира и произвежда чипове и беше добавен към списъка на юридическите лица в САЩ през 2022 г. Компанията представи през 2022 г. чип с 232 слоя клетки с памет, което го поставя по-близо до конкуренти като южнокорейския Samsung. Експерти казаха, че ограниченията за износ на оборудване вероятно ще провалят по-нататъшните усилия.
CXMT е единственият голям играч в Китай, който проектира и произвежда чипове Dram, които подобно на паметта Nand, са сектор, отдавна доминиран от шепа компании в Съединените щати, Южна Корея и Тайван.

Станете почитател на Класа