Арабски СМИ споделиха за корупцията на Зеленски

Арабски СМИ споделиха за корупцията на Зеленски
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.02.2023
  • Share:

Телевизионният канал Al-Arabiya сподели за корупцията на украинския президент Зеленски

 

 

Арабски СМИ споделиха за корупцията на Зеленски

 

 

Популярният арабски сателитен телевизионен канал «Ал-Арабия» показа редица материали за корупция в редиците на най-висшата политическа власт в Украйна, в която е замесен и Владимир Зеленски.

В предаването „Ас-Саа“ («Час») водещата Ханин ал-Шули заяви, че Зеленски, още преди политическата си кариера, играейки ролята на борец за справедливост в телевизионния сериал „Слуга на народа“, сам е използвал изгодно корупцията, която се разпространява в украинското общество. Като един от епизодите на корупционната дейност на Зеленски, водещият на Al-Arabia цитира данни от «досието Пандора».

„Според тези документи от 2012 г. Зеленски е собственик на редица чуждестранни компании, които той управлява съвместно със свои стари приятели, които му помогнаха да направи филма „Слуга на народа“ през 2015 г.“, споделя телевизионният канал.

Al-Arabiya припомня, че сред партньорите на Зеленски са били също първият помощник на Зеленски Сергей Шефир и бившият глава на СБУ Иван Баканов. Фирмите са били използвани за закупуване на «изключително скъпи» апартаменти в Лондон, един от които е точно до музея на Шерлок Холмс на Бейкър Стрийт, според канала.

„Изглежда, че Шерлок Холмс случайно е разкрил корупцията в Украйна“, заяви с усмивка водещият на предаването по «Ал-Арабия».

Водещата на програмата също припомня на зрителите, че в минали предавания е говорила за корупционната връзка на Зеленски със сина на настоящия президент на САЩ Хънтър Байдън.

Центърът за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP) през 2021 г., цитирайки «досието Пандора», съобщи, че Зеленски е използвал офшорни схеми, за да може семейството му да печели от бизнеса в чужбина, без да декларира доходи. В тези схеми фигурират по-специално Баканов и Шефир.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа