Русия заяви, че иска да издигне връзките си с Китай до "ново равнище"

Русия заяви, че иска да издигне връзките си с Китай до "ново равнище"
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    31.01.2023
  • Share:

Бившият китайски външен министър, който стана член на Политбюро на ККП, може да се срещне с Путин, посочва "Комерсант", като допълва, че целта на посещението не е ясна, но вероятно става въпрос за подготовка на визита на президента Си Дзинпин

 

 

Русия заяви, че иска да издигне връзките си с Китай до "ново равнище" и че очаква с нетърпение двустранните преговори с китайското ръководство, след като руският в. "Ведомости" съобщи, че високопоставеният китайски дипломат Ван И ще посети Москва, предадоха Ройтерс и БТА.

"Убедени сме, че потенциалът на двустранното руско-китайско сътрудничество все още далеч не е изчерпан", заяви руското външно министерство. Москва се стреми обемът на двустранната търговия да достигне 200 милиарда долара по-рано от предвиденото и "значително да задълбочи" връзките си с Пекин, допълни ведомството.

Западът напрегнато наблюдава задълбочаващото се "безгранично" партньорство между изгряващата суперсила Китай и титанът в производството на суровини Русия, отбелязва Ройтерс.

Китай се въздържа от това да осъди руската операция срещу Украйна или да я нарече "инвазия".

След като Западът наложи на Русия най-суровите санкции в съвременната история заради войната в Украйна, президентът Владимир Путин каза, че Москва се обръща към Азия и по-конкретно към Китай.

Изявлението на руското външно министерство бе направено малко след като в. "Ведомости" съобщи, че следващия месец водещият китайски дипломат Ван И ще пристигне в Москва. Ван може да се срещне с Путин, посочва изданието, като допълва, че целта на посещението не е ясна, но вероятно става въпрос за подготовка на визита на президента Си Дзинпин.

Говорителката на китайското външно министерство Мао Нан каза в отговор на журналистически въпрос, че все още няма информация за подобна среща.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа