Принцеса се зарече да остане във вила в Рим въпреки заповедта за изгонване

Принцеса се зарече да остане във вила в Рим въпреки заповедта за изгонване
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.01.2023
  • Share:

Принцеса, живееща във вила в Рим, която съдържа единствената фреска на тавана, рисувана някога от Караваджо, каза, че "енергично ще защитава правото си да остане в обширния имот", след като съдия нареди нейното изгонване.
Родената в САЩ принцеса Рита Бонкомпани Лудовиси, единственият обитател на Вила Аврора (16-ти век), е въвлечена в дългогодишен спор за наследство с тримата сина на покойния си съпруг, принц Николо Бонкомпани Лудовиси, който е последният собственик на имота .
В завещанието си принцът, който почина през 2018 г., дава на жена си правото да остане в имота до края на живота си и, ако имотът бъде продаден, приходите да бъдат разделени между нея и синовете му. Синовете обаче оспориха това, което веднага предизвика съдебни дела.
И двете страни в крайна сметка се съгласиха да пуснат къщата за продажба, но на принцесата беше казано да напусне в рамките на 60 дни, точно когато вилата не успя - за пети път - да привлече нито един участник на търга в четвъртък.
Съдия в Рим постанови, че имотът, където фреската на Караваджо с Юпитер, Нептун и Плутон е изрисувана на тавана на малка стая, скрита на първия етаж, не се поддържа правилно след срутването на стена, което доведе до затварянето на съседна улица. Съдията също обвини принцесата в организиране на някои неразрешени обиколки, което тя отрече.
„Възнамерявам енергично да защитавам правото си на ползване. Опитвам се да не бъда огорчена, но е трудно", каза принцеса Рита.
Вила Аврора, която е скрита зад високи стени близо до Виа Венето в центъра на Рим, беше извън радара за обществеността до 2010 г., когато отвори врати след реставрационен проект, вдъхновен от принцесата. Тя видяла вилата за първи път през 2003 г., през която тя срещнала принц Николо. До смъртта му вилата бе домакин на студенти по история и малки частни туристически групи. Принцеса Рита събра дигитален архив от 150 000 документа, които хвърлят още повече светлина върху историята на дома, включително писма от Мария Антоанета и Луи XVI.
„Много обичах съпруга си и той ме обичаше. Живея тук от 20 години и посветих цялото си време и ресурси на тази вила. Наистина не трябваше да става така" каза тя. Вила Аврора беше обявена за първи път на търг през януари миналата година с начална цена от 471 милиона евро, цена, която се дължи най-вече на неразкритата стойност на фреската на Караваджо. Цената беше намалена до 145 милиона евро за последния търг, но все още не успява да привлече оферти.
Следващият търг е планиран за април. Тъй като обектът е защитен от Министерството на културата на Италия, след като офертата бъде приета, държавата ще има шанса да купи имота на същата цена.
Виторио Сгарби, заместник-секретар в министерството на културата, каза, че на принцеса Рита трябва да бъде позволено да остане в имота като негов пазач, докато вилата не бъде продадена.

Станете почитател на Класа