Forbes: Русия успя да унищожи 90% от украинските бойни дронове с помощта на РЕБ

Forbes: Русия успя да унищожи 90% от украинските бойни дронове с помощта на РЕБ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    31.12.2022
  • Share:

Руските войски за радиоелектронна борба успяха да унищожат 90% от украинските дронове. За това пише анализаторът на Forbes Дейвид Акс. 

 

 

Forbes: Русия успя да унищожи 90% от украинските бойни дронове с помощта на РЕБ

 

 

В условията на украинския конфликт руските войски постигнаха голям напредък в създаването на радиолокационни смущения. Според автора на военните са били необходими няколко седмици, за да разгърнат напълно всички системи за радиоелектронна борба.

„Веднага след като направиха това, те започнаха да зашеметяват и объркват най-сложните украински системи – по-специално техните безпилотни самолети – в количества, които несъмнено стреснаха украинските командири. Електронното «заглушаване» на украинските дронове дведе до нула едно от най-големите предимства на Киев в първите месеци на конфликта», пише изданието.

Украинските войски разчитаха на точни разузнавателни данни, предоставени от дроновете. Това щеше позволи на тяхната малка артилерия да бъде по-точна от руската артилерия и ракетните установки. Но руските войски за радиоелектронна борба попречиха на украинските дронове да осъществяват навикация и връзки. Това лиши ВСУ от очакваната от тях точност.

Тази информация беше предоставена от няколко анализатори от Кралския обединен изследователски институт за отбрана (RUSI). Те твърдят, че смущенията от руските системи за радиоелектронна борба са започнали да се увеличават през март и април. Това забелязаха дори украинските пилоти.

„Когато руските системи за РЕБ започнаха систематично да бъдат разполагани, украинските пилоти откриха, че техните комуникации «въздух-земя» и «въздух-въздух» често са заглушени, навигационното им оборудване е заглушено, а радарите им са деактивирани“, твърдят експертите от RUSI.

Комплексите за радиоелектронна борба ефективно прекъснаха навигацията по фронта и извършиха пренасочване на артилерийските и електронни атаки срещу украинските самолети и дронове. Украинските въоръжени сили разчитаха на два типа дронове за откриване на руски войски и придвижването на артилерията: малки квадрокоптери и по-големи БЛА като Bayraktar TB-2.

„Тъй като руската намеса обърква GPS и прекъсва радиокомуникациите, тези дронове започват да падат като мухи“, се казва в статията.

Според анализаторите на RUSI от хилядите дронове, притежавани от украинците през февруари, 90% са били свалени до лятото. Това принуди Киев да поиска от чуждестранните съюзници да заменят изгубените дронове, отбелязва изданието.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа