Анджей Дуда: Русия се стреми да замрази войната с Украйна

Анджей Дуда: Русия се стреми да замрази войната с Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    28.10.2022
  • Share:

Той коментира, че сега Русия е в отбрана и че санкциите срещу Москва са успели да попречат на Русия да произвежда модерно оръжие, вследствие на което тя използва резервно въоръжение от 60-те години на миналия век и дори още по-старо

 

 

Русия се опитва на всяка цена да замрази войната с Украйна, да спре украинската офанзива и да прекъсне военната помощ на Запада, заяви президентът на Полша Анджей Дуда.

На пресконференция във Варшава след срещата си с президента на Черна гора Мило Джуканович Анджей Дуда коментира, че сега Русия е в отбрана и че санкциите срещу Москва са успели да попречат на Русия да произвежда модерно оръжие, вследствие на което тя използва резервно въоръжение от 60-те години на миналия век и дори още по-старо, предаде БТА.

„Гледайки какво прави руската дипломация, телефонните обаждания на (външния министър Сергей - ПАП) Лавров до Лондон, Вашингтон, Париж и Берлин, мога да кажа накратко: Русия се опитва на всяка цена да замрази този конфликт, да спре украинската офанзива“, каза Дуда.

„(Русия се опитва) да спре военната помощ на Запада, на страните от Северноатлантическия алианс, защото на практика губи войната и бива прогонена от окупираните територии.“

„Русия отстъпва. Русия не е в състояние да се противопостави на украинската смелост, на решимостта на украинските войници, подкрепяни военно от Запада“, каза президентът. Затова, добави той, Москва се опитва да използва дипломатически средства, съчетани с ядрени заплахи, включително нанасяне на щети по ядрени електроцентрали и употреба на „мръсни бомби“.

Според полския президент от нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари войната може да бъде разделена на етапи, като последният е украинската контраофанзива на изток.

„Благодарение на своята смелост, украинците днес имат огромен късмет да си върнат Херсон“, заяви Дуда. „Това е от изключително стратегическо значение за по-нататъшното развитие на конфликта и за освобождаването на Украйна от ръцете на окупатора, от хватката на Русия.“

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа