Ху Дзинтао е спорил за официални документи, преди да бъде изведен от Конгреса

Ху Дзинтао е спорил за официални документи, преди да бъде изведен от Конгреса
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    27.10.2022
  • Share:

Бившият лидер на Китай Ху Дзинтао е спорил за официални документи, мигове преди да бъде ескортиран от сцената на ключовия конгрес на комунистическата партия в Пекин, показват нови кадри.
Очевидно неохотното напускане на Ху от сцената на 20-ия конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП) бе рядък момент на драма без сценарий в това, което иначе беше внимателно хореографирана седмица на политически театър.
Нов кадър, заснет от Channel News Asia, но пуснат два дни след инцидента, улавя около минута дискретно маневриране на високо ниво, преди служител да пристигне, за да придружи Ху. Ху, който е на 79 години, се оттегли от лидерския пост преди 10 години. Официалната информационна агенция Синхуа съобщи, че неочакваното напускане на Ху се дължи на лошо здраве, но не даде повече подробности.
Тази полуофициална версия не потуши спекулациите, че това, което изглеждаше като принудително отстраняване и Ху, който беше объркан и не желаещ да напусне мястото си, е някаква политическа игра на власт от неговия наследник Си Дзинпин.
Инцидентът не беше излъчен в Китай и името на Ху беше ефективно изтрито от вътрешния интернет в голямата защитна стена на страната. Името на сина на Ху, Ху Хайфън, също беше блокирано от китайските цензори, предизвиквайки въпроси дали е имало някакъв вид спор на високо ниво относно позицията му в ККП.
Кадрите започват със съседа на Ху на подиума в Голямата зала на народа, Ли Джаншу, който взема документ от ръката на Ху и го поставя обратно под червена корица като тези пред всички други висши лидери, докато разговаря с Ху. Първоначално той оставя документи пред бившия лидер, който изглежда объркан. След това очевидно загрижен, че Ху ще се опита отново да измъкне документа, Ли придърпва купчината документи към себе си и задържа ръката си върху тях. Си поглежда към стената на сцената, очевидно викайки помощ, след което възрастен разпоредител се приближава и му говори за кратко, преди да се отдалечи.
Ли продължава да говори с Ху, докато Си гледа пасивно напред. Пристига млад разпоредител, който говори за кратко с Ху и Ли, след което отива да говори със Си за малко по-дълго и после издърпва Ху от мястото му и го придружава извън сцената,
В този момент кадрите се изравняват с изображения, излъчени преди това от други медии. Помощникът хваща Ху под мишници, за да му помогне да стане от мястото му.
Когато Ху си тръгва, той се опита да вземе бележките на Си Дзинпин, неговия наследник и настоящ лидер на Китай, които лежат между тях на масата. Си протяга ръка, за да задържи документите. След като Ху бива ескортиран, Си е водещ на сцената, както сега е в китайската политика.
Каквато и да е причината, самото му публично напускане – след като журналистите бяха допуснати да заснемат сутрешната сесия – беше унизително и имаше символична тежест. Другият жив бивш лидер на Китай, Дзян Дзъмин, сега е на 96 години и не се е появявал на 20-ия конгрес на Китайската комунистическа партия.

Станете почитател на Класа