Китай е твърдо против подхранването на напрежението в Украйна

Китай е твърдо против подхранването на напрежението в Украйна
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.06.2022
  • Share:

Китай отхвърля всички мерки, насочени към подхранване на напрежението във връзка с продължаващия конфликт в Украйна, каза Лиу Пенгю, говорител на китайското посолство в Съединените щати.
„Това, което Китай предоставя на Украйна, са много необходими хуманитарни доставки като храна, бебешка формула, спални чували, юргани и влагоустойчиви постелки. За разлика, това, което САЩ предоставят на Украйна, са смъртоносни оръжия".
"Китай подкрепя всички усилия, които водят до облекчаване на ситуацията и политическото й уреждане. Китай се противопоставя на действия като разпалване на огъня или наливане на масло в огъня, които могат да ескалират ситуацията и са контрапродуктивни за политическото разрешаване", продължи дипломатът.
Според Лиу Пенгю, Пекин се застъпва за насърчаване на преговорите и заема конструктивна позиция по отношение на мирното уреждане на украинския конфликт.
„Има сложни исторически тежнения по въпроса с Украйна. Китай независимо взема решенията си и излага позициите си с обективно и справедливо отношение, основано на достойнствата на самия въпрос." каза той.
„Китай не е страна, пряко свързана с въпроса, но се е ангажирал да насърчава мирните преговори и да играе конструктивна роля в преследването на мирно разрешаване на кризата", според дипломата.
„Нашата справедлива позиция и конструктивни усилия, виждани от всички, получиха разбирането и подкрепата на международната общност, особено на огромния развиващ се свят", добави Лиу Пенгю.

Станете почитател на Класа