Колко пари са необходими за идеален живот?

Колко пари са необходими за идеален живот?
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.06.2022
  • Share:

Колко пари ви трябват, за да водите своя „абсолютно идеален живот"? Отговорът за повечето хора, според ново изследване на университетски психолози, е 10 милиона долара.
Учените от университетите в Бат, Бат Спа и Ексетър установиха, че противно на предположението, че всеки иска да бъде възможно най-богат, повечето хора казват, че биха били щастливи с няколко милиона.
Проучване на почти 8000 души от цял свят установи, че в 86% от страните по-голямата част от хората смятат, че могат да постигнат идеалния си живот с 10 милиона долара или по-малко.
В Аржентина, Индия и Русия над 50% от хората заявяват, че биха искали 1 милион долара или по-малко. В САЩ обаче мнозинството от хората казаха, че ще им трябват поне 100 милиона долара или повече, за да водят идеален живот, като 31,7% (най-популярният отговор) казват, че биха искали поне 100 милиарда долара.
В Обединеното кралство най-популярният отговор (26%) бе 1 милион долара и мнозинството казаха, че 10 милиона долара или по-малко биха били достатъчни. Тринадесет процента казаха, че биха искали 100 милиарда долара или повече.
„Основният икономически принцип, според който всеки е мотивиран от неограничени желания, заседнал на консуматорска бягаща пътека и се стреми да натрупа колкото се може повече богатство, е неверен", се казва в проучването, публикувано в Nature Sustainability. „Вярата в този принцип също има ужасни последици за здравето на планетата. Стремежът към непрекъснато увеличаване на индивидуалното богатство и преследването на безкраен икономически растеж струва тежка цена. С нарастването на богатството се увеличава и използването на ресурсите и замърсяването."
„Идеологията на неограничените желания, когато се изобразява като човешка природа, може да създаде социален натиск върху хората да купуват повече, отколкото всъщност искат", се казва в доклада. „Откриването, че идеалният живот на повечето хора всъщност е доста умерен, може да направи социално по-лесно за хората да се държат по начини, които са по-съгласувани с това, което ги прави истински щастливи, и да подкрепят по-силни политики за опазване на планетата".
Д-р Рената Бонджорно, съавтор на доклада и социален психолог в Bath Spa University и University of Exeter, каза: „Констатациите са рязко напомняне, че мнението на мнозинството не е непременно отразено в политики, които позволяват натрупването на прекомерни количества богатство от малък брой хора. Ако повечето хора се стремят към ограничено богатство, политиките, които подкрепят по-ограничените желания на хората, като данък върху богатството за финансиране на инициативи за устойчивост, може да са по-популярни, отколкото често се представя".
Нарастващата коалиция от политици и хора, формиращи общественото мнение, призовават за въвеждане на данъци върху богатството по целия свят, за да помогнат за затварянето на зашеметяващата разлика между най-богатите и най-бедните в обществото.

Станете почитател на Класа