Блинкен: САЩ много са обезпокоени от положението на украинските войски

Блинкен: САЩ много са обезпокоени от положението на украинските войски
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.06.2022
  • Share:

Държавният секретар Блинкен: САЩ са загрижени за украинските войски и работят, за да им помогнат

 

Съединените щати са обезпокоени за положението на украинските войски и работят «24/7», за да им осигурят всичко необходимо, заяви държавният секретар Антъни Блинкен по PBS.

В интервюто той беше помолен да коментира оплакванията на Киев за огромното превъзходство на руските сили в огневата мощ, както и за недостига на оръжия и боеприпаси.

«Има огромно страдание на фронтовата линия, на бойното поле. Украинците го усещат, страдат от това. Ние сме дълбоко загрижени за това, но работим 24/7, за да им осигурим всичко, от което се нуждаят», отговори Блинкен, споменавайки за «много интензивните боеве в Донбас и Южна Украйна».

Той припомни, че министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин днес ще обсъди в Брюксел с колегите си от десетки страни отбранителните нужди на Украйна.

„Пълни сме с решимост да предоставим на Украйна това, от което се нуждае, за да се справи с тази агресия и в крайна сметка да укрепим позицията й във всякакви преговори, когато те се случат“, каза Блинкен.

Държавният секретар избегна директния отговор на въпроса дали счита териториалните отстъпки от Украйна за неизбежни.

„Бъдещето на Украйна се определя от самите украинци. Решението зависи от украинския народ. В крайна сметка тези решения ще бъдат взети от демократично избрано правителство, включително президента Зеленски.

Той ще трябва да определи какво е от най-висок интерес за неговата страна, неговия народ и ние ще го подкрепим. …  Няма да бъдем по-малки украинци от самите украинци. Няма да бъдем по-големи украинци от украинците. Но основно зависи от тях да решат», добави Блинкен.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа