Зеленски обезкости US армията: Поисканата от Украйна оръжейна помощ е целият арсенал на САЩ

Зеленски обезкости US армията: Поисканата от Украйна оръжейна помощ е целият арсенал на САЩ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    15.06.2022
  • Share:

Съветникът на главата на кабинета на президента на Украйна Михаил Подоляк по-рано поиска Вашингтон да предостави на Киев оръжия, така необходими за „победата над Москва“: хиляда 155 мм гаубици, триста РСЗО, петстотин танка, две хиляди бронирани машини и хиляда дронове.

 

САЩ обаче едва ли са в състояние да задоволят подобни изисквания.

Факт е, че същите тези 300 реактивни системи за залпов огън, изисквани от Подоляк, съставляват около половината от арсенала на американските въоръжени сили.

Според британския вестник The Guardian, армията на Съединените щати е въоръжена с 363 реактивни артилерийски оръдия Himars и 225 верижни пускови установки M270 (още 47 в морската пехота).

В същото време исканите от Украйна 1000 гаубици съставляват практически целия арсенал на въоръжените сили на САЩ.

Пентагонът разполага с 518 гаубици M777 от вече доставения тип, а Корпусът на морската пехота на САЩ разполага с още 481.

Заедно с това Вашингтон напълно може да достави необходимия брой танкове на украинците, тъй като САЩ разполагат с 2645 активни танка Abrams и около 3450 са на склад.

В сряда, 15 юни, в Брюксел ще се проведе среща на главите на отбранителните ведомства на страните от НАТО под председателството на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, по време на която ще бъдат обсъдени исканията на Украйна за доставки на оръжие.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа