Глобалните пазари се сриват, Фед обмисля голямо покачване на лихвите

Глобалните пазари се сриват, Фед обмисля голямо покачване на лихвите
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.06.2022
  • Share:

Страховете от възможна рецесия удариха фондовите пазари по целия свят на фона на съобщенията, че Федералният резерв на САЩ може да повиши лихвените проценти с цели 0,75% тази седмица – най-голямото еднократно увеличение от близо 30 години.
Тъй като референтният индекс S&P 500 на Уолстрийт спадна с почти 4% в понеделник, предизвиквайки разпродажби от Сидни до Шанхай, политиците на американската централна банка започнаха вчера двудневна среща с нарастващите очаквания, че ще вдигнат лихвите с поне 0,50 %.
Wall Street Journal съобщи в понеделник, че устойчивата инфлация в САЩ – тя достигна 8,6% през май според данните, публикувани в петък – може да накара Фед да повиши краткосрочния си лихвен процент с три четвърти процентен пункт. Това е тройно повече от обичайното и нещо, което Фед не е правил от 1994 г. Трейдърите сега виждат 34% вероятност от такова увеличение, спрямо само 3% преди седмица.
Подобен ход ще създаде натиск върху други централни банки да повишат лихвите и много анализатори се опасяват, че това може да задуши възстановяването след пандемията в световната икономика и да доведе до рецесия.
S&P 500 спадна с 3,9% в понеделник до ново дъно за годината, като инвеститорите възобновиха търговията след уикенда и отразиха зашеметяващите новини от петък, че инфлацията се влошава, а не се подобрява.
Dow Jones се понижи с повече от 875 пункта, или с 2,8%, а технологичният Nasdaq се понижи с 4,7%, тъй като инвеститорите продължиха да се влошават към някога силно развиващите се технологични акции.
В Сидни индексът ASX200 спадна с 4,2%, токийският Nikkei с 1,6%, а Shanghai composite се понижи с 0,9%. Акциите в Азия също бяха засегнати от притесненията относно инфекциите от Covid в Китай, което може да накара властите да възобновят строгите, забавящи бизнеса ограничения.
Фокусът на безпокойство на Уолстрийт и други пазари е Федералният резерв, който се бори да овладее инфлацията. Основният му метод е да повишава лихвените проценти, за да забави икономиката, тъп инструмент, който носи риск от рецесия, ако се използва твърде агресивно. Никой не смята, че очакваното покачване на лихвите тази седмица ще бъде последно, като пазарите се подготвят за продължителна серия от по-големи от обичайните повишения. Те ще дойдат след някои обезкуражаващи сигнали за икономиката и корпоративните печалби, включително рекордно ниски предварителни данни за потребителските настроения, влошени от високите цени на бензина.
Докато пазарът на труда остава стабилен – с безработица от 3,6% през май, близо до най-ниското ниво от половин век – разпродажбата на фондовия пазар бележи рязък обрат спрямо по-рано по време на пандемията, когато централните банки по света намалиха лихвите до рекордно ниски нива и направиха други стъпки, които подкрепиха цените на акциите и други инвестиции с надеждата да се даде сок в икономиката. Най-големите удари дойдоха за криптовалутите, нараснали в началото на пандемията, когато рекордно ниските лихвени проценти насърчиха инвеститори да се насочат към най-рисковите инвестиции. Биткойн спадна с повече от 18% под 22 700 долара, връщайки където беше в края на 2020 г., и далече от пика от 68 990 долара в края на 2021 г.

Станете почитател на Класа