ЕС е готов за съдебни действия срещу Обединеното кралство заради Северна Ирландия

ЕС е готов за съдебни действия срещу Обединеното кралство заради Северна Ирландия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.06.2022
  • Share:

ЕС е готов да започне съдебни действия срещу Обединеното кралство, след като министри спорно заявиха, че спешна вратичка им позволява да премахнат проверките и стандартите след Брекзит в Северна Ирландия. В изненадващо признание правителството на Обединеното кралство прие, че неговият нов протокол за Северна Ирландия ще означава, че не изпълнява задълженията си по международното право.
То оправда хода по принцип, като „доктрина за необходимостта", с твърдението, че протоколът причинява „заплаха" за обществото и политиката в Северна Ирландия поради заплахата за споразумението от Разпети петък. Когато законопроектът беше публикуван, Джонсън настоя, че „промените в законодателството са относително тривиални мерки, предназначени да облекчат прекъсването на търговията между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство".
Но ЕС заяви, че ще започне съдебни действия за нарушаване на протокола и мнозинството от членовете на асамблеята на Северна Ирландия обвиниха Джонсън, че е безразсъден да дестабилизира споразумението от Разпети петък.
Съгласно новото законодателство, което вероятно ще се сблъска със значителна опозиция в парламента, правителството ще премахне проверките за фирми, продаващи стоки от Великобритания, предназначени за Северна Ирландия, а не за ЕС. Вместо това правителството предвижда създаването на „зелена лента" с по-малко проверки за продаващите стоки за Северна Ирландия и „червена лента" със съществуващи проверки за стоки, предназначени за страните от ЕС. Това също ще позволи на фирмите във Великобритания, които изнасят за Северна Ирландия, да избират между спазването на стандартите за регулиране на ЕС или Обединеното кралство, които се очаква да се разминават все повече.
По-нататъшните мерки включват привеждане на данъчните облекчения и политиките за разходи на Северна Ирландия в съответствие с останалата част от Обединеното кралство и промяна на надзора върху търговските спорове, така че те да се решават от независим арбитраж, а не от Европейския съд.
Марош Шефчович, еврокомисарят по Брекзит, възрази срещу „вредния" ход и заплаши, че ще изправи министрите пред съда. „Като първа стъпка комисията ще разгледа продължаването на процедурата за нарушение, започната срещу правителството на Обединеното кралство през март 2021 г. Ние отложихме това съдебно действие през септември 2021 г. в духа на конструктивно сътрудничество за създаване на пространство за търсене съвместни решения. Едностранните действия на Обединеното кралство са директно против духа му. ЕС днес ще поднови съдебните действия срещу Обединеното кралство за неуспеха на правителството да извърши проверки на те и ще започне две нови процедури за нарушение за несъздаване на постове за поръчки и споделяне на данни с Европейската комисия".
Законът вероятно ще срещне сериозна опозиция в Камарата на общините и в Камарата на лордовете, със съмнения дали Борис Джонсън ще има подкрепа за приемането му. Мнозинството от членовете на асамблеята на Северна Ирландия – от Шин Фейн, SDLP и партията на Алианса – писаха до Джонсън в понеделник, заявявайки, че „не могат да подкрепят този ход, защото е удар в лицето на изразените желания не само на повечето фирми, но и на повечето хора в Северна Ирландия".

Станете почитател на Класа