Стачката на превозвачи в Южна Корея заплашва производството на чипове

Стачката на превозвачи в Южна Корея заплашва производството на чипове
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.06.2022
  • Share:

Едноседмична стачка на шофьори на камиони в Южна Корея заплашва да стане най-новото затруднение в глобалната верига за доставки, след като шефовете на индустрията предупредиха, че производството на компютърни чипове в Азия е изправено пред прекъсване.
Световният поток от стоки, който се бори с препятствия като блокирането в Китай и войната в Украйна, във вторник видя и конкретен знак, че стачката засяга водещия в света полупроводников сектор на Южна Корея.
Корейската международна търговска асоциация (Kita) заяви, че корейска компания, която произвежда изопропилов алкохол (IPA), суровина за почистване на чипове, е изправена пред забавени 90 тона от него и пратки за една седмица. Това води до усложнения при доставката за китайска компания, която от своя страна доставя заготовки на производителите на чипове.
Стачката вече струва на индустриалния сектор на Южна Корея повече от 1,2 милиарда долара от загубено производство и неизпълнени доставки.
Синдикатът на превозвачите протестира срещу покачващите се цени на горивата и изисква гаранции за минимално заплащане. Четири кръга от преговори с правителството не успяха да намерят компромис. Синдикатът заяви в изявление, че ще продължи общата си стачка и осъди транспортното министерство, че „нито желае да говори, нито е способно да разреши настоящата ситуация".
Синдикатът Cargo Truckers Solidarity заяви, че производството в най-големия заводски комплекс на Hyundai е било намалено наполовина миналата седмица поради недостиг на компоненти, причинен от стачката.

Станете почитател на Класа