Welt: Норвегия къса договора за хеликоптери на НАТО след 20 години чакане и борба с дефекти

Welt: Норвегия къса договора за хеликоптери на НАТО след 20 години чакане и борба с дефекти
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    14.06.2022
  • Сподели:

20 години след поръчката на военни хеликоптери от консорциума NATO Helicopter Industries, Норвегия прекратява договора, връщайки вече доставените машини и настоявайки за обратното получаване на почти половин милиард евро. Според германския вестник Die Welt причината са множеството неизправности и забавянията, консорциумът отхвърля всякакви претенции.

 

20 години след поръчката на военните хеликоптери NH-90, норвежките военни продължават да се възмущават от закъсненията и дефектите.

Норвегия реши да анулира поръчката, да върне хеликоптерите, които е получила досега, и да поиска възстановяване на сумата, равностойна на почти половин милиард евро, според германския вестник Die Welt.

Норвежките военни дадоха отрицателна характеристика на хеликоптера и неговия производител.

Те стигнаха до печалното заключение, че поръчаните хеликоптери «никога не могат да отговорят на изискванията на норвежките въоръжени сили» — без значение колко часа ще бъдат хвърлени от техниците, колко още детайли ще се наложи да бъдат поръчани или колко пари са инвестирани.

Поради това договорът с консорциума Nato Helicopter Industries ще бъде напълно анулиран, а полетите ще бъдат спрени, отбелязва германският вестник.

Тринадесет от четиринадесетте хеликоптера вече са доставени, а четиринадесетият е готов за доставка, твърдят представители на консорциума.

Норвежките военни обаче твърдят друго.

Те критикуват факта, че според заповедта, подписана през 2001 г., до 2008 г. е трябвало да бъдат доставени общо 14 хеликоптера за бреговата охрана и борба с подводници.

В същото време понастоящем само 8 машини са налични в напълно работно състояние.

Както отбелязва Die Welt, хеликоптерът е един от проблематичните модели на въоръжение в Бундесвера. Според обзор, представен в края на 2021 г., само 19% от апаратите NH-90 NTH Sea Lion на Бундесвера са в експлоатация.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа