Бунтовниците тори чакат Борис Джонсън да сгреши, за да предизвикат нов вот

Бунтовниците тори чакат Борис Джонсън да сгреши, за да предизвикат нов вот
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    10.06.2022
  • Share:

Депутатите бунтовници тори залагат, че Борис Джонсън ще избухне с нови скандали през лятото, така че правилата, които го защитават от нов вот на доверие, да могат да бъдат променени, за да бъде принуден да отстъпи поста. Премиерът оцеля на косъм при гласуване за премиерския си пост тази седмица, подпомогнат отчасти от потенциалните претенденти за лидерство, които решиха да отложат стартирането на собствените си кампании.
Според правилата на Консервативната партия, Джонсън е имунизиран от ново гласуване за 12 месеца. Но Гардиън разбра, че Комитетът от 1922 г., който наблюдава подобни гласувания, може да съкрати този период на шест месеца или дори по-малко. Очаква се изборите за комисията да се проведат през следващите седмици и те ще бъдат разглеждани от някои като де факто гласуване дали да се предприеме такава стъпка.
Като се има предвид, че служителите на комисията са съставени предимно от депутати, за които се смята, че искат Джонсън да си отиде, бунтовниците казаха, че преизбирането им вероятно ще означава, че Джонсън може да се сблъска с друг вот на доверие още преди следващия юни.
Бунтовниците тори признаха, че са „натиснали ядрения бутон" с гласуването в понеделник и са останали с няколко допълнителни опции, които да им помогнат да приложат натиск върху Джонсън. Изготвят се планове за „стачка на гласуване", която да парализира законодателния дневен ред на правителството, ако е необходимо. Но мнозина са убедени, че Джонсън сам ще се „взриви" с нови скандали, което ще даде тласък за нов вот на доверие през есента.
БоДжо пък каза по време на въпросите към министър-председателя: „Абсолютно нищо и никой няма да ни попречи да продължим да работим за британския народ".

Станете почитател на Класа