Еманюел Макрон: Русия не трябва да бъде унижавана в Украйна

Еманюел Макрон: Русия не трябва да бъде унижавана в Украйна
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    06.06.2022
  • Сподели:

Русия не трябва да бъде унижавана в Украйна, каза Еманюел Макрон, за да позволи подобряване на дипломатическите отношения между Запада и Москва, когато войната приключи. Френският президент каза, че неговият руски колега Владимир Путин е направил „историческа и фундаментална грешка с нахлуването в Украйна", но въпреки това трябва да се избягва по-широка ескалация на военните действия.
Давайки интервю на група регионални вестници в родината си, Макрон каза: „Не трябва да унижаваме Русия, така че в деня, в който бойните действия спрат, да можем да изградим изход по дипломатически канали".
„Ролята на Франция трябваше да бъде на посредническа сила", добави президентът, като каза, че е вложил „време и енергия", за да гарантира, че конфликтът няма да ескалира в по-широка война, включително преговори с руския президент.
„Изгубих броя на разговорите, които проведох с Владимир Путин от декември", каза Макрон. Те възлизат на 100 часа, които са по искане на президента на Украйна Владимир Зеленски", добави той.
Макрон постоянно се стреми да се свърже директно с Путин и многократно призовава за прекратяване на огъня в конфликта, включително в 80-минутен телефонен разговор в края на миналия месец с руския лидер и германския канцлер Олаф Шолц.
Това доведе до периодични обвинения, че френският лидер иска Украйна да направи отстъпки, за да осигури мирно споразумение, въпреки че Елисейският дворец казва, че „всяко мирно споразумение трябва да бъде договорено между Путин и Зеленски, показвайки надлежно уважение към суверенитета и териториалната цялост на Украйна" .
Нито една от дискусиите обаче не изглежда да е дала плод. Руското нахлуване в Украйна премина 100-дневната граница в петък, без никакви признаци, че войната е приключила на фона на тежки битки в източния град Северодонецк.
Макрон каза, че вярва, че Путин се е изолирал и не знае какво да прави по-нататък. „Да се изолираш е едно нещо, но да можеш да се измъкнеш от него е труден път", добави френският президент.

Станете почитател на Класа