Екстрадиране на Джулиан Асандж би било подарък за потисническите режими

Екстрадиране на Джулиан Асандж би било подарък за потисническите режими
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    22.05.2022
  • Share:

Питър Оборн
През следващите няколко дни Прити Пател ще вземе най-важното решение относно свободата на словото, направено от вътрешен министър напоследък. Тя трябва да реши дали да изпълни молбата на САЩ за екстрадиране на Джулиан Асандж по обвинения в шпионаж.


Последствията за Асанж ще бъдат дълбоки. Веднъж в САЩ той почти сигурно ще бъде изпратен в затвор с най-висока сигурност до края на живота си. Той ще умре в затвора.


Влиянието върху британската журналистика също ще бъде дълбоко. Ще стане смъртоносно опасно да се обработват, да не говорим за публикуване, документи от източници от правителството на САЩ. Репортерите, които го направят, и техните редактори ще рискуват същата съдба като Асандж и ще станат обект на екстрадиция, последвана от доживотен затвор.


Правителството на САЩ твърди, че Асандж всъщност е бил шпионин, а не репортер и трябва да бъде наказан съответно.


До известна степен тази позиция е разбираема. Асандж беше всичко друго, но не и обикновен журналист. Неговото дълбоко разбиране за компютрите и начина, по който те могат да бъдат хакнати, го открои от завършилите журналистика, които се издигат във вестниците. В най-доброто създание на интернет ерата, през 2006 г. той помогна за основаването на WikiLeaks, организация, която е специализирана в получаването и пускането на класифицирани или секретни документи, вбесявайки правителства и корпорации по целия свят.


Сблъсъкът със САЩ дойде през 2010 г., когато (в сътрудничество с Guardian, Der Spiegel, Le Monde, New York Times и други международни новинарски организации) WikiLeaks започна да публикува документи, предоставени от анализатора на разузнаването на американската армия Челси Манинг. Те бяха от огромно глобално значение, променяйки нашето разбиране за войната в Ирак и „войната срещу тероризма". Те хвърлиха нова ужасяваща светлина върху насилието, извършено срещу затворниците мюсюлмани в Гуантанамо, включително разкритието, че 150 невинни хора са били държани в продължение на години без обвинение.


Лесно е да се разбере защо САЩ започнаха наказателно разследване. След това събитията взеха неочакван обрат през ноември 2010 г., когато Швеция издаде заповед за арест срещу Асандж след обвинения в сексуално неправомерно поведение. Асандж отказва да отиде в Швеция, очевидно с мотива, че това е претекст за екстрадицията му в САЩ и се укри в посолството на Еквадор в Лондон. Швеция не обвини Асанж в престъпление и преустанови разследването си през 2019 г.


После Еквадор го изхвърли от посолството и той незабавно беше арестуван за нарушаване на гаранцията, а през последните три години той лежи в затвора Белмарш. Междувременно САЩ го преследват, използвайки същия Закон за шпионажа от 1917 г. Защитата на Асандж, водена от адвоката Гарет Пърс и Едуард Фицджералд QC, твърди, че единственото му престъпление е престъплението на разследващата журналистика.

 

Прити Пател, чуй това силно и ясно: Джулиан Асандж не трябва да бъде предаван на САЩ! Ако и когато Асандж бъде качен на самолет за САЩ, разследващата журналистика ще претърпи постоянен и смъртоносен удар. И до военните престъпници не само в САЩ, но и във всяка страна по целия свят ще бъде изпратено посланието, че те могат да извършват престъпленията си безнаказано.

Станете почитател на Класа