Унгария и още девет държави са открили сметки за плащане на руския газ в рубли

Унгария и още девет държави са открили сметки за плащане на руския газ в рубли
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.05.2022
  • Share:

Унгария, заедно с още девет държави, вече е открила сметки в руска банка, за да плаща за газ в съответствие с правилата, предложени от Москва. Изявлението беше направено от Гергели Гуляш, началник на кабинета на премиера в ефира на радио Rádió Kossuth.

 

Според Гуляш Унгария е открила сметка в евро, по която цената на газа се превежда в евро, а след това банката я конвертира в рубли. Други държави, които вече са направили същото, все още не разпространяват информацията.

 

"Освен нас това правят още девет държави, но те не казват, че правят същото, просто защото в Европа сега "да си добър за Европа" означава, че ръководството на една държава не говори честно пред народа си и в международен план", каза политикът.

 

Той също така припомни, че ЕС не е приел никакви санкции, които да правят невъзможно плащането на руския газ в рубли, и че този въпрос се урежда само с гражданскоправен договор между държави и компании.

 

Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто направи подобно изявление на пресконференция на 29 април. Според него някои европейски компании, които внасят газ от Русия, са се съгласили с предложената от Русия схема за плащане, но не го заявяват публично.

 

На 19 април членът на комисията по енергетика в Държавната дума Борис Гладкиш коментира отказа на Унгария да подкрепи санкциите, свързани с доставките на енергийни ресурси от Русия. Според него в Европа са се появили първите гласове, които казват, че приятелството с Русия е единственият правилен път към самодостатъчност и икономически просперитет.

 

На 9 април говорителят на унгарския министерски кабинет Золтан Ковач заяви, че плащането на руски газ в рубли няма да наруши санкциите, тъй като Будапеща и Москва имат двустранен договор. Според него въпросът за валутата на плащане е технически.

 

На 23 март руският президент Владимир Путин заяви, че страната ще премине към заплащане на доставките на газ за недружелюбни държави в рубли, а на 31 март подписа указ.

 

Решението за преминаване на сделките с газ в рубли беше взето на фона на антируските санкции, наложени от чужди държави след началото на специалната операция.

 

На 24 февруари Путин обяви започването на специална операция за защита на цивилното население в Донбас, след като ситуацията с обстрела от страна на украинските военни се изостри.

Станете почитател на Класа