Неутрализиран е опит на Русия да свали пътнически самолет и да обвини Украйна

Неутрализиран е опит на Русия да свали пътнически самолет и да обвини Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.05.2022
  • Share:

Службата за безопасност на Украйна неутрализира вражеска саботажно-разузнавателна група, която планираше да свали пътнически самолет над територията на Русия или Беларус и да обвини Украйна за това.

 


Според говорителя на СБУ Артем Дехтяренко, СБУ е извършила многоетапна специална операция, по време на която е неутрализирала дълбоко прикрита диверсионно-разузнавателна група на противника.

Според него агенти на Генералния щаб на руските въоръжени сили са подготвяли терористична атака - планирали са да свалят пътнически самолет над територията на Русия или Беларус. 

„Нашествениците възнамеряваха безпочвено да обвинят Украйна и нашите партньори, че атакуват самолета. За да извършат провокация, нападателите искаха да обстрелят граждански самолет от ПЗРК Stinger.

За да откраднат и тайно превземат чуждестранен ПЗРК в чужбина, представители на страната-агресор дадоха съответната задача на своята група под прикритие“, каза Дехтяренко. Твърденията му не са потвърдени обаче от независими източници.

Вражеската ДРГ включваше двама души с двойно гражданство и съучастник, който те бяха вербували. Дейността им се координира от руснака Александър Тютерев, който е служител на Главното управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация и има позивна „Морска пехота“.

Установено е, че по-рано той е участвал в организирането на поредица от терористични атаки в Одеска област, за които е издирван.

Според СБУ, по указание на Тютерев, вражески агенти са се опитали да установят контакти с представители на въоръжените сили на Украйна под прикритието на патриотично настроени доброволци.

За да създадат „доверителни“ отношения, те предоставиха на украинските военни достоверна информация относно позициите и движението на окупационните части от т. нар. „Кадировци“.

В бъдеще руските агенти планираха да използват контактите си, за да получат нелегално чуждестранни ПЗРК и да ги прехвърлят в страната-агресор.

По време на спецоперацията служителите на СБУ са задържали всички членове на диверсионно-разузнавателната група на нашествениците.

В момента се провеждат следствено-оперативни действия за установяване на всички обстоятелства по разкритото престъпление.

"Едновременно с разкриването на тези престъпни планове, СБУ разкри факти, които свидетелстват за значително ниво на деградация на разузнавателните служби на Руската федерация.

Станете почитател на Класа