Япония: "Северна Корея изстреля балистична ракета"

Япония: "Северна Корея изстреля балистична ракета"
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    06.03.2022
  • Share:

„Северна Корея изстреля балистична ракета", беше обявено от японското министерство на отбраната, малко след като южнокорейски военни източници съобщиха за изстрелването на неизвестна ракета в Японско море.


Ракетата е изминала около 300 километра с максимална надморска височина, достигаща около 550 километра, каза японският министър на отбраната Нобуо Киши.


Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея заяви, че военните експерти анализират обхвата и височината на полета на снаряда, за да определят дали това е балистична ракета.


Изстрелването, ако бъде потвърдено, ще бъде деветото ракетно изпитание на Северна Корея от началото на годината, включително това на балистична ракета със среден обсег, проведено на 30 януари.


Този ход идва седмици след като Северна Корея намекна за прекратяване на самоналожения мораториум върху ядрени и ракетни изпитания на ракети с голям обсег, като същевременно призова Вашингтон да се откаже от това, което нарича "враждебна политика спрямо Пхенян ".


На Северна Корея е строго забранено да провежда изпитания на балистични ракети съгласно резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, който наложи икономически санкции на Пхенян за подобни дейности.

Станете почитател на Класа