Свалиха самолета на най-добрия пилот на украинските ВВС

Свалиха самолета на най-добрия пилот на украинските ВВС
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    19.05.2024
  • Share:

В украинското медийно пространство се появи некролог на подполковник Денис Василюк. Офицерът е смятан за един от най-добрите пилоти на украинските военновъздушни сили и е служил в 831-ва тактическа авиационна бригада на украинските въоръжени сили.

Съобщава се, че подполковникът е бил кавалер на украинския орден "За мъжество". Вероятно е участвал в редица успешни мисии, след като е удостоен с такава висока награда. 

 

 

Известно е, че управляваният от Василюк самолет Су-27 е бил свален с ракета въздух-въздух Р-37М с голям обсег, докато е хвърлял бомби.

Боен самолет на Военнокосмическите сили на Руската федерация е изстрелял ракета.

Като се има предвид, че периодът на обучение на военен пилот от такова ниво е много дълъг, загубата за украинските въоръжени сили е доста значителна.

Особено като се има предвид общата ситуация в украинската военна авиация - за повече от две години военни действия украинските ВВС загубиха значителна част от своя летателен състав, включително най-опитните офицери.

Броят на бойните самолети в украинските ВВС също бързо намалява.

В същото време Западът все още не бърза да достави дори обещаните самолети F-16, което се дължи на необходимостта от обучение на пилоти и наземен технически персонал, както и на настоящата липса на подходяща летищна инфраструктура.

 

Станете почитател на Класа