Норвежки конфликтолог: Призивът на Зеленски към чужденци да воюват срещу Русия е опасен «жест на отчаяние»

Норвежки конфликтолог: Призивът на Зеленски към чужденци да воюват срещу Русия е опасен «жест на отчаяние»
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.03.2022
  • Share:

Украинският президент Владимир Зеленски направи грешка, призовавайки чужденци да се бият в страната му срещу Русия, заяви норвежкият конфликтолог Томас Хегамер в интервю за Der Spiegel. Според него доброволците са по-трудни за контрол: за разлика от местното население, те са по-малко прагматични и склонни към компромис. В същото време военната полза от тях е малка, но често именно тези бойци извършват зверства и нарушават примирията.

 

Норвежки конфликтолог: Призивът на Зеленски към чужденци да воюват срещу Русия е опасен "жест на отчаяние"

 

 

Украинският президент Владимир Зеленски призова чужденци да пристагнат в страната му, за да се бият срещу Русия, а някои вече отговориха на призива му. Но норвежкият конфликтолог Томас Хегамер счита, че това е опасен „жест на отчаяние“ и грешка.

 

В интервю за Der Spiegel той заяви, че доброволците са по-трудни за контрол от професионалните войници. Според него напливът на бойци от чужбина е свързан със сериозни рискове, в частност. възможността за радикализация и ненужно насилие.

 

За разлика от местното население, принудено да хване оръжието, доброволците имат други интереси, обясни експертът. Те не са свързани с хората, на чиято страна се борят, така че са по-малко прагматични и готови да правят компромиси. Често това са силно идеологизирани хора, които са по-склонни да извършват зверства и да нарушават примирията.

 

В същото време много политици, например в Латвия и Дания, както и в Обединеното кралство, подкрепят изпращането на доброволци в Украйна само за да покажат подкрепа, без да поемат отговорност.

 

„Считам, че правителствата трябва да изпращат войници в Украйна, ако те считат, че на нея й е нужна подкрепата на външни сили“, каза Хегамер.

 

Конфликтологът, разбира се, е наясно, че това може да доведе до пряка война между страните от НАТО и Русия, но счита, че същата заплаха се крие и в изпращането на доброволци в Украйна.

 

Ако има много от тях и западните правителства продължат активно да ги подкрепят и дори да доставят оръжия, Москва може да възприеме това като изпращане на европейски войски и да приложи ответни действия. Ситуацията може да стане много нестабилна.

 

„В същото време, ако се съди по опита, военната изгода от участието на чуждестранни бойци във военните действия ще бъде малка, така че смятам, че този риск не бива да се поема“, обясни експертът.

 

Изпращането на доброволци в страната също е спорна мярка от правна гледна точка. В някои случаи действията им са нелегитимни, в други са абсолютно легитимни, защото уж защитават друга европейска държава от агресия. Освен това не се знае кой точно ще се притече на помощ на Украйна.

 

„Ами ако това са предимно десни радикали (неонацисти, бел.ред.)? Или хора с травми от минали войни? Никой не проверява бойците“, предупреждава Хегхамер.

 

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа