NYT: Колкото по-лошо за Украйна, толкова по-леко за Европа

NYT: Колкото по-лошо за Украйна, толкова по-леко за Европа
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.03.2022
  • Share:

Владимир Путин постави Европейския съюз в трудна позиция: колко тежки трябва да бъдат наказателните санкции на Запада? Същността на проблема е дали действията на Путин в Донбас представляват по-нататъшна руска инвазия в Украйна? И как да запазим единството на 27-те страни членки на ЕС?

 

NYT: Колкото по-лошо за Украйна, толкова по-леко за Европа

 

Заповядвайки разполагането на войски в анклавите в Източна Украйна, които вече бяха под контрола на поддръжниците и пълномощниците на Москва, руският президент Владимир Путин постави Европейския съюз в трудна позиция: колко тежки трябва да бъдат наказателните санкции? Същността на въпроса е дали действията на Путин са по-нататъшна руска инвазия в Украйна (или дори това, което президентът Байдън нарече „незначително нахлуване“) и как да запазим 27-те държави-членки на ЕС единни.

 

Във вторник главата на външната политика на ЕС Жозеп Борел беше предпазлив в думите си.

 

«Руските войски влязоха в Донбас. Ние считаме Донбас за част от Украйна. Не бих казал, че това е пълноценна инвазия, но руските войски са на украинска територия.»

 

Борел обеща външните министри на ЕС да вземат решение за санкции до края на деня, но каза, че „това не означава, че „днес ще вземем всички решения“ за санкциите.

 

Британският министър Борис Джонсън, говорейки за плановете на страната да наложи «само първата от поредицата от санкции, тъй като считаме, че в бъдеще мащабът на ирационалните действия на Русия ще бъде по-голям.»

 

И като важен сигнал към Москва, германският канцлер Олаф Шолц заяви, че ще спре за безсрочно сертифициране газопровода „Северен поток 2“.

 

Що се отнася до политиката на санкции, Гунтрам Волф, директор на Института за икономически изследвания Брьогел в Брюксел, казва:

 

„Най-трудното ще бъде да запазим ЕС единен с течение на времето… Така политиката на запазване на режима на санкции ще става все по-трудна с времето поради вътрешната политика и различните икономически интереси“.

 

Но има «много домашни табута», особено в областта на енергетиката, добави той.

 

„Така че истинското предизвикателство за политиците е да запазят санкциите пред лицето на вътрешния натиск и специалните интереси, които биха били в противоречие с тези санкции поради икономически и финансови загуби“.

 

 

 

Петя Паликрушева, превод е радкция

Станете почитател на Класа