Хиляди останаха без електричество в Тайван

Хиляди останаха без електричество в Тайван
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    04.03.2022
  • Share:

Хиляди жители останаха без електричество на остров Тайван, след като в четвъртък беше регистрирано масивно спиране на тока, което засегна двата най-големи града столицата Тайпе и Каосюн, съобщават местните медии.


В изявление държавният доставчик Taiwan Power Company заяви, че е имало неизправност в енергийната му система, която е причинила прекъсване на електрозахранването в южната част на азиатския остров, което от своя страна е причинило прекъсвания на тока в части от северен и централен Тайван.


Повредата е възникнала в електроцентрала Hsinta, разположена в Гаосюн, най-голямата по рода си в Южен Тайван. Трябва да се отбележи, че центърът за производство на процесори за iPhone се намира в Тайнан, град, който също се намира в южната част на острова.


Според Channel NewsAsia водноелектрическите и други електроцентрали се пускат в експлоатация, за да осигурят електричество на жителите, докато Taiwan Power Company постепенно възстановява работата на своите съоръжения.


Мащабното прекъсване на електрозахранването стана, когато бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео е в Тайван за първото си официално посещение на острова. Очаква се той да се срещне с тайванския лидер Цай Инг-уен.


Последният път, когато азиатският остров претърпя масово прекъсване на електрозахранването, беше през 2021 г. поради повреди в електрическите мрежи на електроцентрала Hsinta, третата по големина в Тайван. Инцидентът засегна около четири милиона домакинства.

Станете почитател на Класа