Le Figaro/ Байдън в Украйна: По-смело, бягаме!

Le Figaro/ Байдън в Украйна: По-смело, бягаме!
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.02.2022
  • Share:

Байдън едновременно се заклева в любов към украинците и унищожава икономиката им, предричайки „нахлуване“ на Русия, пише Le Figaro. Авторът на статията счита, че САЩ действат в Украйна по същия начин, както в Ирак. Той цитира примери за двойните стандарти на Вашингтон.

 

Le Figaro/ Байдън в Украйна: По-смело, бягаме!

 

 

Джо Байдън демонстрира необяснима и безполезна истерия относно руските военни учения в границите на Русия и Беларус.

Американски дипломати се евакуираха от Киев, но това не бе достатъчно за Байдън.

 

Джо Байдън продължава да изобретява грандиозна стратегия.

 

Това вече е третата му стратегическа иновация на международната арена.

 

Първата беше неговата концепция за прибързаното изтегляне от Афганистан. Втората беше ненужното унижение на съюзник след създаването на алианса АУКУС.

 

Третата е напразната истерия заради руските военни учения, които се провеждат в границите на територията на Русия и Беларус.

Президентът нареди извеждането на американския дипломатически и военен персонал от Украйна, позовавайки се на непосредствения риск от руска инвазия.

 

Путин повтори много пъти: няма да има нахлуване.

 

Но Джо Байдън вярва в точно това нахлуване толкова много, че предупреди съюзниците си, че руската танкова офанзива през замръзналата земя на обширните украински равнини може да започне призори в сряда.

 

Колко добре работи американското разузнаване!

 

След Ирак през 2003 г. и неговите предполагаеми оръжия за масово унищожение, ЦРУ помъдря: прави по-прости измислици.

 

Байдън обича Украйна, където синът му някога намери високоплатена работа.

 

Това е млада и красива страна. Възникна в резултат на разпадането на СССР, чиято съдба беше решена от лидерите на Русия, Украйна и Беларус — Елцин, Кравчук и Шушкевич — по време на пиянски купон, уреден тайно на 8 декември 1991 г. в ловна хижа в Беловежка пуща (югозападна Беларус).

 

И, разбира се, украинският народ заслужава по-добри управници от олигарсите, които манипулират киевското ръководство от тридесет години.

 

Украинците «доказаха» своята сляпа вярност към Европа през зимата на 2013-2014 г. по време на Майдана, а след това смело изпратиха децата си да се бият в Донбас през кървавия август 2014 г. Тогава имаше още едно избухване на война през януари 2015 г. срещу по-силния враг.

 

Междувременно украинската демокрация прогни до основите си, благодарение на олигарсите, които вградиха корупцията в системата.

 

Ако Байдън обича украинците толкова много, защо тогава той призовава американските граждани да избягат от Украйна?

 

Защото той не може в лицето на злата руска мечка да изложи на същия риск американските дипломати и военните съветници като трите милиона украинци, живеещи в Киев?

 

Не трябва ли американските дипломатически чиновници, които получават заплащане за работата си, да са редом до украинските си приятели на този етап, който Вашингтон нарича особено опасен?

 

Нима руските „варвари“ специално ще влязат в дипломатически сгради, за да изнасилват американски жени и да убиват съпрузите им?

 

Нека бъдем сериозни, г-н Байдън. Съберете се.

 

Изплашвайки инвеститорите, вие вече наказахте сурово украинската икономика.

 

Наистина ли сте толкова сигурен, че с истерията си ще принудите германците да се откажат от руския газ, за ​​да купуват американските шисти, които са в пъти по-скъпи?

 

Г-н президент на Съединените щати, не оценихте ситуацията достатъчно хладнокръвно. Разбира се, че се проведоха военни учения.

 

Но имало ли е поне един граничен или морски инцидент между руснаци и украинци или между руснаци и страни от НАТО след есента?

 

Не.

 

Когато казвате, че г-н Путин не е мек и пухкав, вие сте прав.

 

Но дали бившият офицер от КГБ е безразсъден геополитически деец?

 

Не мисля така.

 

Освен това какъв е неговият интерес да нахлуе в Украйна?

 

Да си има работа с партизанската война в сърцето на Европа?

 

Той знае горчивината от поражението на Съветския съюз в Афганистан; той няма желание да въвлича Червената армия в ново блато.

 

Вярно ли е, че след решението на Москва да изтегли войските си от Източна Германия, Западът пое задължения към Горбачов да не разширява НАТО на изток?

 

Според Джак Матлок, последният американски посланик в СССР, това е вярно.

 

Обвиняват Путин в това, че е оказвал военна помощ на осетинските сепаратисти в Грузия през август 2008 г., това е вярно.

 

Но НАТО не предостави ли военна помощ на косовските сепаратисти в Сърбия през март 1999 г.?

 

Като класически геополитик Путин е обсебен от сигурността на руската територия. Той не иска Украйна да влезе в НАТО. Това искане толкова скандално ли е, колкото се счита?

 

Нека си зададем един единствен въпрос: как ще реагира Вашингтон, ако Русия влезе във военен съюз с Мексико и разположи там ракети, насочени към американската инфраструктура?

 

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа