НАСА пусна снимки на марсиански облаци, надвиснали над Curiosity

НАСА пусна снимки на марсиански облаци, надвиснали над Curiosity
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    19.02.2022
  • Сподели:

Марсоходът Curiosity е заснел изображения на движението на облаците над планината Шарп, района на Марс, където се намира, съобщи Лабораторията за реактивно движение на НАСА.


Двете изображения са направени с навигационна камера на 12 декември, 3325-ия ден от мисията на марсохода на Червената планета. Всяко от двете изображения се състои от 8 кадъра и в първия можете да се видят сенките на облака, отразени върху повърхността.


Учените могат да изчислят скоростта на облаците и тяхната надморска височина, като сравнят двете перспективи. Тези облаци са високо, на почти 80 километра над повърхността, което предполага, че са съставени от лед от въглероден диоксид, а не от воден лед, който обикновено се намира на по-ниска надморска височина.


„Марсианските облаци са много бледи в атмосферата, така че са необходими специални техники за наблюдение, за да ги видите. Правят се множество изображения, за да може да се получи ясен, статичен фон, позволяващ всичко друго, което се движи в изображението (като облаци или сенки) да са видими след премахване на статичния фон на всяко изображение", уточняват от Лабораторията за реактивно движение.


Скоростта на движение на облаците не се споменава, но порталът Space.com съобщава, че като цяло скоростта на вятъра близо до марсианската повърхност е приблизително между 7 и 35 километра в час, което може да е достатъчно за осигуряване на вятърна енергия на Марс.

Станете почитател на Класа