Наказанието Украйна

Наказанието Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    19.02.2022
  • Сподели:

Все пак не разбирам наистина как се случи, но в момента това е свършен факт: от гледна точка на европейската и дори световната енергия, да бъдеш Украйна е, извинете ме, съдба и предварително планирана катастрофа. Все още говорят само за войната, но, слава богу, никой никого не е нападнал, няма санкции – нито в лекото им, нито в адското им изпълнение.

 

Дори американският президент Байдън спокойно се обажда на руския си колега, френският президент и германският канцлер идват на свой ред в Москва, а Сергей Викторович Лавров докладва на Владимир Владимирович Путин, че въпреки очевидните трудности и сложност на преговорите, дипломатическите методи все още не са успели да се изчерпват.

 

Това е ситуацията като цяло, ако изключим Украйна, всичко е доста стабилно.

А цената на газа в Европа при откриването на търговията в понеделник за първи път от края на януари отново се покачи над 1000 долара за 1000 кубически метра. м. Тоест в момента цената на мартенските фючърси в хъба TTF в Холандия се повиши дори до 1031,8 долара за 1 хил. куб.м. м. След това обаче отново се върна до $980, а във вторник напълно падна до $809 с допълнителни перспективи за бърз растеж.

 

 

А това е много неприятна волатилност, която често може да показва готовност за началото на ново ценово рали, за което европейската енергетика сега е напълно неподготвена. Поне това показват данните от лондонската борса ICE. Освен това борсовите посредници обясняват случващото се само с нарастването на напрежението около територията на Украйна, което е жалко във всеки смисъл. Няма други обективни причини за текущата волатилност.

Ние казваме: кармата им е някак изключително нездравословна.

 

Изглежда, че всичко на континенталните енергийни пазари някак си се е стабилизирало, макар и не на ценово ниво, което да е много удобно за икономиките на западните страни - така или иначе. В допълнение, това високо ниво на цените, за щастие на онези европейци, които „седят“ на дългосрочни договори с руския Газпром с формула за цената, обвързана с петрола, все още е прилично компенсиращо се.

 

Най-важното за тях сега е поне някаква стабилност. Поне на сегашното ниво. И тук, извинете, отново... Украйна.

 

И изглежда, че все още няма война, и руснаците не бързат да ходят никъде и дори редовно изпълняват, наред с другото, дългосрочнте договори за транзит на същия този газ. И все още една непрекъсната грижа и евакуация.

 

Но това не са всички европейски проблеми, получени чрез все тази Украйна.

 

Както следва от данните на платформата RBP и GSA, на търга, проведен в понеделник, Газпром не резервира допълнителни мощности за транзита на природен газ през Украйна. И също така не нареди изпомпване през Полша през газопровода Ямал-Европа през март.

 

При това за цялото това време, самият Газпром вече обичайно обяснява позицията си с това, че напълно удовлетворява търсенето на своите дългосрочни европейски клиенти. И намалените потоци отразяват не толкова неуспеха с пускането на завършения газопровод „Северен поток 2“, а напълно баналната липса на заявки от клиенти. Което – и ние сме писали за това неведнъж – също не е изненадващо.

 

Германия, която се готви да стане главният газов хъб в Европа, естествено ще преформатира пазарите за себе си: и не бива да се смятат дейците на германските бизнес кръгове за някакви плюшени мечета.

 

Това са много твърди играчи.

 

И те, очевидно, много не харесват този, построен от холандците и преди всичко от британците (кой „съветва“ Европейската комисия за енергийна реформа, като цяло е открита тайна, класика на жанра: по някаква причина това са все британски консултанти, стърчат зад всеки балтийски еврокомисар, а името на Андрис Пиебалгс, дори в европейските бюрократични кръгове, се превърна, меко казано, в нарицателно) модел за спот ценообразуване, която просто ще унищожи европейската - помислете за немската - индустрия. Така че логиката на големия германски бизнес тук също е съвсем ясна: цените на газа в Европа трябва да се определят от германците.

 

Иначе няма как.

 

И за това се нуждаят от руснаците - като надеждни доставчици на енергийни суровини. А не лондонската борса ICE или холандския TTF хъб.

 

Всъщност това странно преплитане на германски и британски енергийни, икономически и финансови интереси и противоречия имаме честта да наблюдаваме с вас сега (е, поне не на собствената си кожа). И част от тази забавна игра е европейският енергиен дефицит.

 

На оскъден пазар и на пикови цени, знаете, отделните проблеми са много по-лесни за решаване, отколкото на фона на прекомерно изобилие.

 

Цинично, но за съжаление вярно.

 

С една дума, ако има въпроси относно заетостта на съоръженията на европейските ПГХ (а сега е някак си доста тъжно, колкото и весело да докладват германските политици пред Бундестага), украинската Г Т С или полската част от газопровода Ямал-Европа , те трябва да се задават в случая на купувача, а не на доставчика.

 

С доставчика всичко е просто - дори същият Путин говори за това повече от веднъж от най-високите трибуни, въпреки че това не е „царска“ работа. Изпратете вашите заявки - и ние ще ги разгледаме и удовлетворим. За нас това е просто бизнес.

 

Е, що се отнася до Украйна, сега тя почти не съществува на енергийните карти на Европа. Тя всъщност се измъкна от там с постоянни скандали с руснаците. И мястото, което преди това беше заето от Украйна на енергийните карти на Европа, сега е заето от Федерална република Германия.

 

Е, Украйна (поне от гледна точка на енергийните доставки с нейната Г Т С, която е в откровено плачевно състояние) отдавна вече не е награда, а банално токсично бреме.

 

Или, ако желаете, дори донякъде наказание. Не защото, разбира се, някой се нуждае от Украйна в сегашния й вид – това е просто актив с много висока степен на токсичност. И поради тази токсичност (дори и с помощта на налаганата на тази територия досега, за щастие, виртуална и пропагандна „война”), успява сериозно да навреди на съвсем реални, а не виртуални енергийни пазари в Европа.

 

На равно място, както се казва.

 

Така че неволно ще се замислите за, така да се каже, метафизичния аспект на случващото се: това наистина изглежда като символично „наказание със Украйна“. И сякаш дори се досещаме за чии конкретни грехове...

 

 

 

Дмитрий Лекух, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа