Инцидент при кацане на американски самолетоносач с ранени 7 моряци и катапултирал пилот

Инцидент при кацане на американски самолетоносач с ранени 7 моряци и катапултирал пилот
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    26.01.2022
  • Сподели:

Седем моряци бяха ранени в понеделник при инцидента с кацане на F-35 на палубата на американския самолетоносач USS Carl Vinson по време на престоя му в Южнокитайско море, съобщават ВМС на САЩ.


Трима от войниците трябваше да бъдат прехвърлени в болница в Манила (Филипините), където остават в стабилно състояние, а четирима бяха лекувани на борда на кораба. Що се отнася до пилота на самолета, в изявлението се посочва, че той е катапултирал безопасно в морето и е бил изваден от водата с хеликоптер. Той също е в стабилно състояние, посочват от ВМС, без да дават повече подробности за злополуката.


„Допълнителни подробности и причината за инцидента се разследват", се казва в изявлението.


USS Carl Vinson, с бойна ескадрила от изтребители FC-35, отплава от Сан Диего, Калифорния в началото на август и пристигна в Южнокитайско море през септември. Това беше първият американски самолетоносач, на който бяха разположени тези самолети от пето поколение.


Миналата събота USS Carl Vinson, заедно с друг самолетоносач, USS Abraham Lincoln и няколко други военни кораба от други класове, участваха във военноморски учения с японския разрушител JS Hyuga във Филипинско море.


Южнокитайско море е постоянен източник на напрежение от години, тъй като е обект на териториални и морски претенции от различни участници: Китай, Виетнам, Филипините, Малайзия, Индонезия и Бруней. Регионът, богат на ресурси и важен международен маршрут, през който минават милиарди долари морски трафик всяка година, също е бил сцена на така наречените мисии за "свобода на навигацията", организирани от САЩ.

Станете почитател на Класа