О.Шолц за новите санкции срещу Русия: "Трябва да обмислим последствията, които това ще има за нас"

О.Шолц за новите санкции срещу Русия: "Трябва да обмислим последствията, които това ще има за нас"
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    25.01.2022
  • Сподели:

Германският канцлер Олаф Шолц призова САЩ и техните съюзници в Европа да обмислят внимателно всички последствия, които имплицира нов пакет от санкции срещу Русия за предполагаемата й инвазия в Украйна. Това каза той в интервю за вестник Süddeutsche Zeitung, публикувано тази неделя.


„Благоразумието диктува избора на мерки, които имат най-голям ефект върху тези, които нарушават съвместно договорените принципи. В същото време трябва да вземем предвид последствията, които това ще има за нас", каза Шолц, подчертавайки, че всякакви наказателни мерки срещу Москва ще доведат до последствия за Берлин, включително възможни санкции, свързани с газопровода "Северен поток 2".


Канцлерът обаче подчерта, че съюзниците се договарят за „възможни мерки, за да могат да реагират в случай на извънредна ситуация".


От друга страна, германският канцлер подчерта, че включването на източноевропейски страни, като Украйна, в НАТО „изобщо не е на дневен ред".


Успоредно с това Шолц твърди, че искането на Русия по отношение на неприсъединяването на Киев към Атлантическия алианс не може да бъде удовлетворено. „Такава гаранция не може да има", обобщи той.


Напоследък се засилиха обвиненията от Киев и Запада за евентуално руско „нашествие" в Украйна, които Москва многократно отхвърляше като фалшиви и неоснователни.


Руският външен министър Сергей Лавров каза в петък, че страната му никога не е заплашвала украинския народ. „Искам още веднъж да напомня на онези, които анализират нашата позиция, че Русия никога, никъде, дори веднъж не е заплашвала украинския народ", повтори той.


Междувременно от самопровъзгласилата се република Донецк заклеймяват, че Киев подготвя военни действия в Източна Украйна. Уточнява се, че в района се прехвърлят реактивни системи за залпова стрелба и могат да бъдат използвани и войски за радиационна, химическа и биологична отбрана.

Станете почитател на Класа