Протестиращи срещу блокирането разбиха щаба на дипломатическата служба на ЕС

Протестиращи срещу блокирането разбиха щаба на дипломатическата служба на ЕС
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    25.01.2022
  • Сподели:

Хаотични сцени се разиграха по улиците на белгийската столица Брюксел в неделя, когато хиляди протестиращи се присъединиха към масов марш срещу здравните пропуски за Covid-19 и други ограничения, въведени от европейските правителства в името на борбата с пандемията.


Видеозаписи показват полицаи с бели каски в екипировка за борба с безредиците, блокирани улици с барикади и разположени водни оръдия, за да разпръснат тълпите. През цялото време облечени в черно маскирани протестиращи замерваха полицията с различни снаряди, включително дъски, които очевидно бяха придобили от разрушаването на терасата на кафене.


Чуваха се протестиращите да викат и аплодират, докато хвърляха пластмасови столове по полицията, която се опитваше да ги разпръсне със сълзотворен газ. Офицери, въоръжени с щитове и палки, се движиха в стегнати строй, за да изтласкат тълпите от градски парк, показват видеоклипове.


В един особено жесток инцидент демонстрантите бяха забелязани да атакуват входа на централата на Европейската служба за външна дейност. Те се опитаха да разбият вратата, оставяйки видими следи върху нейното подсилено стъкло, след което използваха дъски като импровизирани копия, докато група полицаи останаха вътре и се опитаха да ги прогонят със сълзотворен газ.


Масовият протест последва демонстрациите срещу блокирането в други европейски градове в събота. Твърди се, че е организиран от повече от 600 местни асоциации от цяла Европа, както и от някои национални клонове на World Wide Demonstration и Europeans United.


Организаторите твърдят, че не са против мерките на Covid-19 като такива, но защитават свободата, демокрацията и правата на човека, като протестират срещу „недемократичния начин" на правителствата в Европа, които избраха да въведат ограничения.


Според AFP неделният марш срещу блокирането в Брюксел беше по-голям от всякога. Холандски, полски и румънски знамена бяха забелязани сред претъпканата тълпа, която изпълни улиците на белгийската столица, където се помещават и управителните органи на ЕС.


Подобен протест в началото на януари доведе до десетки арести, въпреки че тогава медиите определяха като „до голяма степен мирен". Полицията не е разкрила информация за арести, свързани с протеста в неделя към момента на писане. Няма данни и за броя на ранените. Протестът дойде, след като Белгия съобщи за скок в новите инфекции с Covid-19, който достигна над 60 000 на ден миналата седмица и накара властите да го опишат като „цунами".

Станете почитател на Класа