Байдън обмисля разполагането на до 5 хил. военни в Източна Европа и Балтика

Байдън обмисля разполагането на до 5 хил. военни в Източна Европа и Балтика
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.01.2022
  • Share:

Американският президент Джо Байдън обмисля изпращането на няколко хиляди американски войници, както и военни кораби и самолети в съюзниците от НАТО в Прибалтика и Източна Европа, което представлява разширяване на американското военно участие на фона на нарастващите опасения от руско нахлуване в Украйна, твърди The New York Times, позовавайки се на източници от администрацията.

 

Този ход би бил сигнал за сериозен завой за администрацията на Байдън, която доскоро заемаше сдържана позиция по отношение на Украйна от страх да не провокира Русия да нахлуе. Но тъй като руският президент Владимир Путин засилва заплашителните си действия спрямо Украйна, а разговорите между американски и руски официални лица не успяха да го разубедят от ескалацията, администрацията вече е готова да изостави стратегията си на нулева провокация.

 

По време на среща в събота в Кемп Дейвид, президентското убежище в Мериленд, висши служители на Пентагона представиха на Байдън няколко варианта, които биха преместили американските военни средства много по-близо до прага на Русия, съобщават представители на администрацията. Вариантите включват изпращане на 1000 до 5000 военнослужещи в страните от Източна Европа, но с възможност за десетократно увеличаване на броя им при влошаване на ситуацията.

Източниците от Белия дом са пожелали да останат анонимни, тъй като не са били упълномощени да говорят публично за вътрешни обсъждания.

 

Очаква се Байдън да вземе решение още тази седмица. Той обмисля увеличаването на числеността на военните, тъй като Русия засилва заплашителната си позиция срещу Украйна, включително като разположи над 100 000 войници и оръжия на границата и разположи руски сили в Беларус. В събота Великобритания обвини Москва, че разработва планове за установяване на проруски лидер в Украйна.

 

Без разполагане на допълнителни американски войски в самата Украйна

 

„Макар и да сме ангажирани с дипломацията, ние сме силно фокусирани върху изграждането на отбрана, върху изграждането на възпираща сила", заяви държавният секретар Антъни Блинкен в интервю, излъчено в неделя в предаването Face the Nation по CBS. „Самата НАТО ще продължи да бъде укрепвана по значителен начин, ако Русия извърши нови актове на агресия. Всичко това е на масата“.

 

 

Засега нито един от разглежданите военни варианти не включва разполагането на допълнителни американски войски в самата Украйна, а Байдън даде ясно да се разбере, че не желае да влиза в нов конфликт след болезненото излизане на Америка от Афганистан миналото лято.

 

Но след като години наред Вашингтон се колебаеше по въпроса колко военна подкрепа да се окаже на Украйна, опасявайки се да не провокира Русия, служители на Байдън наскоро предупредиха, че Съединените щати могат да подкрепят украинските военни, ако Путин нахлуе в Украйна.

 

Според представители на администрацията на Байдън разполагането на хиляди допълнителни американски войници на източния фланг на НАТО, който включва Естония, Латвия и Литва, е точно сценарият, който Путин иска да избегне, тъй като вижда как западният военен съюз се приближава все повече към границата на Русия.

 

Байдън обмисля разполагането на до 5 хил. военни в Източна Европа и Балтика

 

 

Дискусиите се провеждат в момент, в който Държавният департамент нареди на всички членове на семействата на служителите на американското посолство в Киев да напуснат Украйна, позовавайки се на заплахата от руски военни действия, и разреши на някои служители на посолството също да напуснат, твърдят висши служители на Държавния департамент, които са информирали репортерите в неделя. Служителите, които също са говорили при условие за анонимност, тъй като не са упълномощени да коментират темата, отказват да кажат колко служители на посолството и членове на семействата им са в страната. Намаляването на персонала на американските посолства е обичайна предпазна мярка при възникване на конфликти или други кризи, които могат да изложат американските дипломати на опасност.

 

Всъщност ще увеличим присъствието на войски в Полша, Румъния и т.н

 

На пресконференцията си миналата седмица Байдън заяви, че е предупредил Путин, че руска инвазия в Украйна ще накара Вашингтон да изпрати повече войски в региона.

 

„Всъщност ще увеличим присъствието на войски в Полша, Румъния и т.н., ако той действително се придвижи", каза Байдън. „Те са част от НАТО“. 

 

По време на телефонен разговор този месец министърът на отбраната Лойд Остин III предупреди руския си колега Сергей Шойгу, че евентуално руско нахлуване в Украйна най-вероятно ще доведе до точно такова увеличаване на войските, каквото Байдън обмисля сега.

 

По времето на телефонния разговор – на 6 януари - администрацията на Байдън все още се опитваше да бъде по-сдържана в позицията си по отношение на Украйна. Но след неуспешните разговори между Блинкен и руския външен министър Сергей Лавров в петък администрацията се стреми към „по-мускулеста позиция“, включваща не само дипломатически варианти като санкции, но и военни варианти като увеличаване на военната подкрепа за украинските сили и разполагане на американски войски в региона.

 

„Това очевидно е в отговор на внезапното разполагане на руски сили в Беларус, по същество на границата с НАТО“, заяви Евелин Фаркас, високопоставен служител на Пентагона за Русия и Украйна по време на управлението на Обама. „Няма как НАТО да не отговори на такъв внезапен военен ход в този политически контекст. В Кремъл трябва да разберат, че с всички тези разгръщания само изострят ситуацията и увеличават опасността за всички страни, включително и за себе си“.

 

Бившият високопоставен служител на Пентагона по въпросите на Европа и НАТО Джим Таунсенд заяви, че предложението на администрацията не е достатъчно задълбочено.

 

„Вероятно е твърде малко и твърде късно, за да се възпре Путин“, казва Таунсенд в имейл позиция. „Ако руснаците наистина нахлуят в Украйна след няколко седмици, тези 5000 души трябва да са само аванс за много по-голямо присъствие на американски и съюзнически сили. Западна Европа отново трябва да се превърне във въоръжен лагер“.

 

По време на срещата в Кемп Дейвид Остин и генерал Марк А. Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете, са се включили по видеовръзка от Пентагона и от вилата на генерал Мили, където той е под карантина, откакто даде положителна проба за коронавирус. Официални лица твърдят, че ако Байдън одобри разполагането, част от войниците ще са от Съединените щати, докато други ще се преместят от други части на Европа в по-уязвимите страни от източния фланг на НАТО.

 

Американските служители не описват подробно разглежданите подкрепления със сухопътни войски, но настоящи и бивши командири твърдят, че те трябва да включват повече сили за противовъздушна отбрана, инженерни, логистични и артилерийски сили.

 

Освен войските Байдън може да одобри и изпращането на допълнителни самолети в региона, твърди още The New York Times.

 

Повече обучения в Полша, балтийските държави, Румъния, България…

 

Сенатор Майкъл Маккол от Тексас, водещ републиканец в Комисията по външни работи, заяви в неделя, че Съединените щати трябва да провеждат и повече обучения в тези страни от НАТО.

 

„Нуждаем се от съвместни учения в Полша, балтийските държави, Румъния, България, за да покажем на Путин, че сме сериозни", заяви  Маккол в предаването Face the Nation. „В момента той не вижда, че сме сериозни“.

 

Според полското министерство на отбраната в момента в Полша са разположени около 4000 американски военнослужещи и 1000 други военнослужещи на НАТО. Около 4000 военнослужещи на НАТО се намират и в балтийските държави.

 

От края на декември Съединените щати редовно извършват полети на самолети за електронно разузнаване RC-135 Rivet Joint над Украйна. Самолетите позволяват на американските разузнавачи да подслушват комуникациите на руските сухопътни командири. Военновъздушните сили летят и със самолети за наземно наблюдение E-8 JSTARS, за да проследяват струпването на руски войски и движението на силите.

 

Администрацията на Байдън е особено заинтересована от всякакви индикации, че Русия може да разположи тактически ядрени оръжия на границата - ход, който руски официални лица са предположили, че може да бъде възможен.

 

В Украйна се намират над 150 американски военни съветници - инструктори, които от години работят на полигона край Лвов, в западната част на страната, далеч от фронтовата линия. Настоящата група включва сили за специални операции, предимно армейски зелени барети, както и инструктори от Националната гвардия от 53-та пехотна бригадна бойна група във Флорида.

 

В Украйна се намират и военни съветници от около дузина съюзнически държави, съобщават американски представители. Няколко държави от НАТО, включително Великобритания, Канада, Литва и Полша, редовно изпращат в страната сили за обучение.

 

В случай на пълномащабно руско нахлуване САЩ възнамеряват бързо да изведат военните си инструктори от страната. Възможно е обаче някои американци да останат, за да съветват украинските официални лица в столицата Киев или да оказват подкрепа на фронтовата линия, твърди американски официален представител.

 

 

Бойчо Попов

Станете почитател на Класа