САЩ дават зелена светлина на балтийските страни да изпращат оръжия в Украйна

САЩ дават зелена светлина на балтийските страни да изпращат оръжия в Украйна
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    22.01.2022
  • Сподели:

Правителството на Съединените щати даде зелена светлина на Естония, Латвия и Литва, както и на Обединеното кралство, да изпращат в Украйна произведени в САЩ оръжия, потвърди говорител на Държавния департамент пред американската преса в сряда, без да уточнява какви оръжия конкретно се предвиждат.


Според източник на Ройтерс, съгласно споразуменията за предаване на американско оръжие на трети страни, Естония ще може да изпраща на Украйна противотанкови ракети Javelin, докато Литва ще може да доставя зенитни ракети Stinger.


Източницина The Wall Street Journal посочиха, че решението на правителството на САЩ ще позволи на трите балтийски държави да предоставят Javelin и Stinger на украинските въоръжени сили и добавиха, че администрацията на Джо Байдън също е уведомила Конгреса за намерението си да доставя на Украйна пет транспортни хеликоптера Ми-17.


"Ние сме в тесен контакт с нашите украински партньори и нашите съюзници от НАТО. И ние творчески използваме всички налични инструменти за сътрудничество в областта на сигурността, за да помогнем на Украйна да укрепи своята отбрана срещу нарастващата руска агресия", заяви говорителят на Държавния департамент.


Украйна вече разполага с ракети Javelin, които бяха част от пакета за военна помощ на САЩ, но все още няма ракети Stinger.


Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви в четвъртък, че „обвиненията на САЩ, че Русия подготвя инвазия в Украйна, са фон за нейните собствени военни провокации".


Москва отрича обвиненията, че планира да нахлуе в Украйна. Разгръщането на нейните войски в граничните райони се оправдава със създаването на напрежение в региона от страна на НАТО и заявява, че разширяването на Атлантическия алианс на изток и до нейните граници заплашва националната сигурност на Русия.


Представителите на самопровъзгласилите се народни републики Донецк и Луганск осъдиха, че напоследък се засилват стрелбите на украинската армия по линията на съприкосновение в Донбас и обвиниха Киев в провокации, поръчани от САЩ. Поради тази причина те се готвят за враждебни действия срещу своите територии, които отказват да предадат на централната власт след събитията от 2014 г.

Станете почитател на Класа