Руските въоръжени сили се обновяват за година, за да гарантират националната отбрана

Руските въоръжени сили се обновяват за година, за да гарантират националната отбрана
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    22.01.2022
  • Сподели:

„Оборудването на въоръжените сили с най-модерните оръжия позволява гарантиране на военната сигурност на Русия и защита на нейните национални интереси", каза руският министър на отбраната Сергей Шойгу при закриването на Деня на присъединяване на продуктите на военната индустрия.


Той подчерта, че през миналата година силите за ядрено възпиране са получили над 690 инфраструктурни единици в различни региони на страната. Оборудвани са обектите за разполагане на въоръжение и бойна техника, която пристига в армията, като през 2021 г. са построени и предадени на военните общо 3030 сгради и съоръжения.


Също така, хиперзвуковата крилата ракета "Циркон" приключва последните изпитания и доставките й за ВМС ще започнат през тази година. В края на 2021 г. ВМС са получили две нови подводници с ядрена мощност, една от клас Новосибирск (проект 885М) и друга от клас Княз Олег (955A), които увеличават потенциала на силите за ядрено възпиране. Подводницата от клас Новосибирск е способна да носи и изстрелва ракетите Циркон. В допълнение е получена и трета дизел-електрическа подводница „Магадан", част от проекта 636.3 Варшавянка.


Военноморската авиация получи първите четири модернизирани двуместни изтребителя Су-30СМ2, които са напълно оборудвани. Включването им на мястото на Су-24М ще увеличи боеспособността на съответния авиационен полк 1,5 пъти, смята Александър Вепрев, заместник-генерален директор на производителя - Корпорация Иркут.


Наземната инфраструктура за разполагане на стратегическите ракетни комплекси "Ярс" и "Авангард" е въведена в експлоатация в провинции Калуга и Оренбург и включва четири нови пускови силоза. Подготвена е необходимата инфраструктура за два полка на мобилните системи Ярс в Новосибирска област и република Мари Ел.


През 2021 г. приключиха строителните работи на 16 летища, на които са създадени общо 166 съоръжения, съобщиха от Министерството на отбраната.

Станете почитател на Класа