Гинтсбург: „Сред ваксинираните със Sputnik V няма хоспитализирани заради омикрон“

Гинтсбург: „Сред ваксинираните със Sputnik V няма хоспитализирани заради омикрон“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    22.01.2022
  • Сподели:

„Първите доклади от клиниките, които вече пристигат и които бяха споделени с пресата няколко пъти, показват, че на практика не се наблюдават пациенти, ваксинирани със Sputnik V сред хоспитализираните с омикрон", заяви в интервю за RT. Александър Гинтсбург, директор на центъра „Гамалея", чиито учени създадоха първата в света ваксина срещу коронавирус - руската Sputnik V.


Микробиологът добави, че точните данни за броя на хоспитализираните сред ваксинираните със Sputnik V в Русия ще пристигнат в следващите 10 дни и изрази надежда, че броят им ще бъде „минимален и тази тенденция ще продължи".


Гуинтсбург призна, че „ефикасността срещу омикрон на всички изследвани ваксини е намалена", но също така заяви, че серумите на Sputnik V работят 2,5 пъти по-добре срещу новия вариант на коронавирус, отколкото подобните серуми като Pfizer anticovid.


„На тази основа постигнахме поредица от съвместни заключения с италианските колеги от института „Спаланцани" защо се случва това. Очевидно, с висока степен на сигурност, това се случва, защото Sputnik V предлага по-широк спектър от антитела, които парализират вируса и променящи се негови варианти, които ще продължат да се появяват", каза директорът на център „Гамалея".


„Нашите епидемиолози и вирусолози предупреждаваха от самото начало, че ваксината трябва да бъде конструирана по такъв начин, че да предлага широк спектър от антитела, които парализират вируса; дори, вероятно в известен ущърб на количеството на тези антитела по отношение на оригиналният щам от Ухан, срещу който са създадени всички тези ваксини", каза той.


„РНК ваксините първоначално са създадени, за да генерират много високи нива на антитела срещу щама Ухан и близките му варианти, но им липсва способността да образуват широк спектър от антитела, които парализират вариантите на вируса, с което разполага изграждането на Спутник V", уточни Гинтсбург.

Станете почитател на Класа